La Plataforma Defensem Can Raventós, entitat veïnal de Sarrià que es va constituir per aturar un projecte de construcció de pisos de luxe a la finca del mateix nom i reclamar la conversió de l’espai en un refugi climàtic, canta victòria un cop el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha dictat sentència tombant el pla urbanístic de l’Ajuntament de Barcelona que permetia la construcció d’una promoció immobiliària d’habitatges de luxe. La sentència, contra la qual poden presentar recurs el mateix consistori i Corpedificacions SL -constructora dels pisos previstos- ha estat rebuda com una “victòria rotunda i definitiva” per part dels activistes veïnals.

El conflicte pel futur de Can Raventós es remunta al 2018, quan es va començar a articular la lluita per salvar la finca, que conté una masia protegida i una exuberant zona arbrada, bona part del qual va desaparèixer l’octubre del 2023 quan es van talar els arbres per preparar el terreny a una promoció immobiliària que preveia la construcció d’una cinquantena de pisos de luxe en un edifici nou així com aprofitar la masia, que no pot ser enderrocada, per fer-hi també pisos. Tot i que les obres no han avançat més enllà de la tala dels arbres, els veïns no han abaixat la guàrdia en la seva reclamació de conservar l’espai com a pulmó verd del barri i han engegat campanyes amb la col·laboració de cares conegudes del barri.

 

Tant és així que arran de l’aprovació, per part del plenari municipal de setembre del 2020, del Pla Especial Integral i de Millora Urbana (PEIMU) que permetia l’edificació del nou bloc en aquesta parcel·la que dona als carrers Bonaplata 44-52 i Fontcoberta 16-24, la plataforma veïnal, per mitjà de l’Associació de Veïns de Sarrià, va presentar un recurs contenciós administratiu del qual ara s’ha conegut la sentència, que anul·la l’acord del plenari que aprovava el PEIMU perquè conclou que “el Pla especial objecte de recurs no ha respectat el límit dels 10 m d’amplària al voltant de la casa Raventós que estableix la normativa urbanística d’aplicació i no s’ha ajustat a la seva finalitat que no és altra que la de revaloritzar la casa Raventós, protegida i el jardí que l’envolta”. A més, imposa a la part demandada -Ajuntament i constructora- a pagar les costes processals fins a un màxim de 3.000 euros.

can raventos sarria foto jordi palmer (1)
Les obres preliminars a Can Raventós van suposar la tala d'arbres / Foto: Jordi Palmer

En roda de premsa, les portaveus de la plataforma Defensem Can Raventós Montserrat Busto i Natàlia Botinas han mostrat la seva satisfacció per la sentència i han apuntat que el TSJC “condemna a costes l’Ajuntament de Barcelona per saltar-se la pròpia normativa”, en concret les proteccions fixades pel Catàleg de Patrimoni Historicoartístic de la ciutat de Barcelona i el Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Districte de Sarrià-Sant Gervasi, “que obliga a deixar els 10 metres de distància a l’entorn de la casa”. De fet, per a les veïnes, aquesta sentència fa “inviable” la construcció, fins i tot amb algun altre tipus de pla que respectés aquest perímetre de 10 metres, ja que suposaria per a la constructora tramitar un nou pla amb l’ajuntament que es podria allargar diversos anys. “Seria a llarg termini que podrien construir i no els sortiria a compte”, asseguren les veïnes.

Insten l'Ajuntament a no presentar recurs 

Per això mateix, Botinas ha reclamat al govern municipal que “accepti la sentència i no destini ni un euro a presentar cap recurs”, perquè la decisió del TSJC és “òbvia, clara i definitiva”, i que busqui amb la constructora “solucions per traslladar l’edificabilitat del solar a un altre lloc on no destrossi patrimoni”. De fet, Defensem Can Raventós sempre ha inclòs en els seus objectius que el consistori permuti la finca, de manera que Can Raventós esdevingui de titularitat pública amb la intenció de “requalificar-la com a zona verda de la ciutat” i el jardí es converteixi en “refugi climàtic de Sarrià” i la masia en equipament “per a entitats del barri”.

Ara bé, la sentència pot ser objecte de recurs i, en tot cas, la finca continua sent de titularitat privada, de manera que res garanteix que en el futur el jardí s’obri al públic. En aquest sentit, Defensem Can Raventós vol reprendre converses amb l’Ajuntament per poder encarrilar el futur de la parcel·la. De moment però, els veïns es donen per satisfets amb el que consideren “un gran triomf” i ja anuncien per a la setmana vinent, encara sense dia concret, una gran festa: “Celebrarem la victòria amb el barri”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!