La reforma i reurbanització de la Rambla ha fet aflorar diverses restes arqueològiques, com ara part de la muralla medieval a l’altura d’una de les portes de la ciutat, la de Trentaclaus, així com d’altres més modernes, com l’existència de llambordes i vies de tramvia sota la capa d’asfalt, un tipus de troballes molt habitual en una ciutat que va passar de l’empedrat a la cimentació dels carrers per la via ràpida, és a dir, superposant una capa a l’altra, sense retirar l’anterior ni, tampoc, retirar les vies d’un tramvia que recorria tota la ciutat. Ara bé, a diferència de l’actuació feta al carrer Girona, on en el marc de la creació de l’Eix Verd es va recuperar un tram de les antigues vies, a la Rambla no es farà cap actuació d’aquest tipus.

Segons ha avançat aquest dimarts Betevé, fonts del consistori han assenyalat que les restes de les vies trobades seran retirades, ja que no tenen cap tipus d’interès i, per tant, no es destinaran a cap ús, ni tan sols el de la conservació al mateix lloc o en alguna altra destinació. Aquest posicionament del consistori arriba després que el compte de la xarxa social X @transportcat, sempre amatent a la localització de restes ferroviàries a la ciutat de Barcelona, lamentés aquest mateix dilluns que les vies aflorades estiguessin sent arrencades. El mateix compte, per cert, està pendent de la possibilitat que aflorin restes de l’antiga estació de Metro de Ferran, situada a l’altura d’aquest carrer a la mateixa Rambla i que va estar en servei entre 1946 i 1968, quan va ser suprimida en perllongar la línia cap a Drassanes. 

La transformació de la Rambla va començar a mitjans de juny un canvi de fase important, un cop es va canviar el pla original d’anar reurbanitzant per seccions de mar a muntanya per fer-ho en tres zones, primer la vorera del Barri Gòtic, després la vorera del Raval i finalment el passeig central, amb l’objectiu d’accelerar les obres i tenir-les enllestides en la meitat del temps inicialment previst, és a dir, el 2027 i no el 2030. De moment, doncs, es treballa en la vorera de la part del Barri Gòtic, que és on han aflorat totes aquestes restes arqueològiques, des de la muralla medieval fins a les vies del tramvia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!