Fa vint anys que no té cap ús, i per això pot passar desapercebuda, però la finca situada al número 2 de la Rambla de Barcelona forma part de la memòria patrimonial de Barcelona, ja que es tracta de l’edifici de l’antiga Foneria de Canons, una instal·lació militar que data de finals del segle XVII i que successivament ha estat Foneria de campanes —per obra i gràcia de la repressió filipista—, seu del Banc de Barcelona, seu de la Companyia Espanyola de Turisme, Comandància General del Cos de Sometents, caserna de la Guàrdia Civil i farmàcia militar, fins que el 2003 va ser adquirida pel Govern al seu últim propietari, el Ministeri de Defensa.
Restaurat el 1990, aquest edifici fa vint anys que està en desús, ja que no han reeixit cap dels projectes que havien de revitalitzar-lo, ni l’inicial d'instal·lar-hi l'Institut Europeu de la Mediterrània, ni el que va proposar el president Quim Torra el 2020 d’externalitzar-lo per a un equipament cultural privat. Fins i tot l’espai havia sonat com a seu de la fallida franquícia del Museu Hermitage a Barcelona. En tot cas, després de dues dècades de projectes fallits, sembla que finalment l’edifici recuperarà la utilitat, esdevenint un nou centre de cultura digital que podria obrir el 2027 després d’una nova restauració en profunditat i amb una inversió de 13 milions d’euros.
Així ho ha anunciat aquest dimecres al matí el president de la Generalitat, Pere Aragonès, acompanyat per la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, que ha destacat en la presentació del nou equipament la voluntat que es converteixi en un “projecte estratègic per impulsar el talent i la creativitat” del sector a Catalunya. La intenció és convertir la Foneria en un espai expositiu obert a la ciutadania que combinarà creació, producció, investigació, divulgació i exhibició amb l’objectiu de ser un “punt de trobada entre artistes de Catalunya i de tot el món” i democratitzar l’accés de la cultura.
Porta d'entrada al Catalunya Media City
L’edifici, que està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), haurà de passar primer per una reforma integral plantejada en dues fases, la de la façana, que començarà el gener del 2024, i la de l’interior, prevista per al 2025. Un cop completada la restauració es preveu l’obertura pel 2027, tot i que la consellera Garriga ha apuntat que no esperaran a aquest any per començar a treballar en les iniciatives i projectes que sojornaran al nou espai. El nou centre, a més, serà una porta d’entrada al centre de la ciutat al Catalunya Media City, el gran hub audiovisual i digital de les Tres Xemeneies i funcionarà com a banc de proves i testatge de projectes que més endavant formaran part del gran equipament del Besòs i alhora oferirà els continguts del Catalunya Media City a la ciutadania aprofitant la ubicació central de la Rambla.