Va arribar a Barcelona per sis mesos, després va decidir quedar-se per vuit anys i ara ho farà vuit anys més, i més endavant, ja es veurà. Aquesta pot ser la història de qualsevol nouvingut a la ciutat, però en aquest cas és la d’una escultura que s'ha guanyat a pols la seva 'barcelonitat'. A petició de l'Ajuntament de Barcelona, l’escultor Jaume Plensa ha acceptat cedir la popular ‘Carmela’ fins a l’any 2032, amb només una condició, que es mantingui en la seva ubicació actual, davant el Palau de la Música Catalana, al barri de Sant Pere del districte de Ciutat Vella.

Tal com ha anunciat aquest divendres al matí des del Palau de la Música l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, aquesta cessió, encara que novament temporal, permetrà allargar “la història d’amor entre la Carmela i Barcelona”, alhora que permetrà reconèixer la figura de Plensa, “atorgant-li la Medalla d’Or de la Ciutat al Mèrit cultural“. L’alcalde ha recordat que el 2016, i en la seva qualitat de regidor de Cultura, va ser l’encarregat de posar veu a les reivindicacions veïnals i d’entitats per aconseguir que l’escultura romangués a la ciutat, amb un primer acord de cessió que justament venç aquest 2024, raó per la qual, ja com a alcalde, ha volgut lligar l’obra per vuit anys més. 

 

Al seu torn l’escultor ha apuntat que cedia l’escultura altre cop, “perquè si me la demanaven, l’havia de tornar a deixar”, convençut que la ‘Carmela', ha trobat el seu lloc. De fet, l'escultor ha posat com a condició, precisament, que es mantingui en la seva ubicació davant el Palau de la Música. Tot i que amb humor ha reconegut que “m’agrada més vendre”, ha considerat un “privilegi” que la ciutat li hagi demanat l’escultura: “És el més bonic que et pot passar com a artista, que la gent vulgui la teva obra", ha indicat tot confessant que si li demanaven que l'obra es quedés més temps "havia de deixar-la". De fet, Plensa no ha tancat la possibilitat que d’aquí a vuit anys, es torni a renovar l’acord de cessió.

Una història d’amor amb la ciutat

L’escultura ‘Carmela’ va arribar a Barcelona l’abril del 2016 amb un acord de cessió de sis mesos. La intenció de Plensa era traslladar-la després als Estats Units, però una reivindicació veïnal, a la que es van sumar entitats del tot el barri de Sant Pere va reclamar que l’obra es quedés, apuntant que moltes altres ciutats d’arreu del món ja tenien grans obres de Plensa i que seria just que la capital catalana en tingués una, ja que Plensa és barceloní de Sants. Aleshores, l’ajuntament va arribar a un acord amb l’escultor que permetria que la ‘Carmela’ continués a la ciutat fins al 2024 i, ara que aquest termini està a punt d’exhaurir-se, s’ha lligat per vuit anys més, fins al 2032.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!