“En aquests moments el nostre desig seria poder acabar la Sagrada Família a principis de la dècada següent, sobre l’any 32 o 33, però això és un desig, no ens hem marcat encara una data per la finalització de les obres de la Sagrada Família”. Amb aquestes paraules, Xavier Martínez, director general de la Junta Constructora de la Sagrada Família, responia a la pregunta que tothom es fa quan es parla del temple expiatori de Barcelona, quan s’acabarà? El fet és que 142 anys després de l’inici de l’obra, el final és cada cop més proper i en l’actualitat els anys que queden ja es poden comptar amb els dits, tot i que de moment calen els de les dues mans.

La mateixa Junta Constructora, que aquest dijous ha fet el seu repàs anual del progrés de les obres, es mostra confiada que el final estigui cada cop més a prop i ja ha marcat algunes fites, com la conclusió pel 2025 de la torre de Jesús, la més alta de totes, que serà inaugurada, conjuntament amb la capella de l’Assumpta, en el marc de l’Any Gaudí que commemorarà el centenari de la mort d’Antoni Gaudí el 2026, i l’inici, també l’any vinent, de les obres a la façana de la Glòria. Ara bé, més enllà d’aquestes fites, són moltes les feines que s’han dut a terme al llarg del 2024, i moltes encara les pendents per a més endavant. A continuació, repassem el work in progress de la Sagrada Família, és a dir, que s’ha fet i que queda per fer.

 

Què s’ha fet aquest 2024?

Les intervencions que han tingut lloc des de l’última actualització d’obres, que va tenir lloc ara fa un any, s’han concentrat principalment en la torre de Jesús, que és la part més visible, però n’hi ha hagut d’altres menys visibles o que quedaran fora dels circuits de visites, que també tenen la seva importància per a la finalització de l’obra. Aquestes són les actuacions dels últims dotze mesos:

Previsions d'obres de la Sagrada Familia / Foto: Carlos Baglietto
Els braços de la creu de la torre de Jesús seran accessibles per al públic, oferint un espectacular mirador a més de 160 metres d'altura / Foto: Carlos Baglietto
  • Torres dels evangelistes. El 12 de novembre del 2023 es va inaugurar amb tota solemnitat el conjunt de les quatre torres dels evangelistes, dedicades a Lluc, Marc, Mateu i Joan. Amb aquestes quatre torres finalitzades, només queden pendents la de Jesús i les quatre que formaran part de la façana de la Glòria.
  • Cobertes de les naus laterals: Quatre dels cinc trams de les cobertes de les naus laterals, tant a la banda de la façana de la Passió com a la del Naixement, ja estan finalitzats. Les cobertes laterals, situades a 30 metres d’altura, es van iniciar a finals del 2019 i tenen com a funció la recollida i canalització de l’aigua, a més d’aïllar la basílica a través d’una cambra ventilada com si fossin unes golfes i també permet l’entrada de la llum a través de les llanternes piramidals. Per sustentar les cobertes s’empren voltes de maó de pla, la tradicional volta catalana, que descansen sobre uns arcs ceràmics, que són els encarregats de transmetre les càrregues a les columnes de la nau. L’exterior de les cobertes i llanternes piramidals són de pedra i les superfícies que enllacen els frontons dels finestrals seran de trencadís, així com el terminal de la llanterna.
Previsions d'obres de la Sagrada Familia / Foto: Carlos Baglietto
Treballs a la zona de les cobertes laterals de la Sagrada Família, pràcticament enllestides / Foto: Carlos Baglietto
  • Capella de l’Assumpta: Iniciada el 2022, aquesta capella està situada annexa a l’absis del carrer Provença. De moment ja s’han fet els fonaments i el soterrani que baixa fins a menys onze metres.
  • Claustre annexos a la capella de l’Assumpta: Durant aquest any 2024 s’ha avançat en la construcció del soterrani i de la planta baixa dels sis trams de claustre annexos a la capella de l’Assumpta -tres a cada banda-. Actualment, des del carrer Provença es poden veure les columnes del claustre, amb els primers nervis de pedra tesada i voltes de ceràmica. Un cop acabat el claustre caldrà desplaçar la grua per aixecar la capella de l’Assumpta.

Què queda pendent?

Malgrat que la part més visible del temple, el tronc central de les torres està ja pràcticament enllestit a falta de culminar la torre de Jesús, la Junta Constructora de la Sagrada Família preveu que encara hi ha per davant gairebé una dècada d’obres, i això és així perquè encara queda molta feina per fer. Aquestes són algunes de les intervencions pendents:

  • Torre de Jesús: Amb l’horitzó d'inaugurar-la el 2026 -centenari de la mort d’Antoni Gaudí-, a la torre de Jesús li queda pendent el dotzè nivell del tronc i, tot seguit es començarà a treballar en el terminal i finalment en la creu de cinc braços, que tindrà 17 metres d’altura i a la qual es podrà accedir per una escala de caragol i contindrà un espectacular mirador a 164 metres. També està pendent construir els accessos i l’ascensor. La torre amb la creu farà una altura final de 172,5 metres, la qual cosa vol dir que encara ha de créixer més de 33 metres sobre la seva altura actual, el que comportarà un canvi radical de la silueta urbana de Barcelona. Només a tall d’exemple, a l’espai que falta de la torre de Jesús hi cabria el conegut Crist Redemptor de Rio de Janeiro, que, sense pedestal, fa una altura de 30 metres.
  • Façana de la Glòria: És la part visualment més important que encara queda pendent, ja que serà la façana principal, la que dona al carrer Mallorca i estarà coronada per quatre torres que completaran les dotze dedicades als apòstols, conjuntament amb les de les façanes del Naixement i de la Passió. Pel que fa a la construcció en vertical i dins dels límits del solar, es preveu que el 2025 es comenci a treballar en les vuit columnes que sustentaran la façana. Un cop acabada la torre de Jesús, l’eix constructiu principal es desplaçarà a aquesta façana.
  • Escalinata d’accés: La part més complicada de tota l’obra queda, de fet, fora dels límits d'aquesta. L’escalinata d’accés pel carrer Mallorca, que ha de salvar uns quatre metres de desnivell entre el carrer i la porta principal de l’església, està pendent d’un acord entre Ajuntament de Barcelona, Junta Constructora i veïns afectats. No és descartable que la seva finalització vagi molt més enllà de l’acabament oficial del temple d’aquí a una dècada.
  • Capella de l’Assumpta: La previsió és finalitzar aquesta capella l’any 2025. Antoni Gaudí va situar la capella de l’Assumpta al centre dels claustres del costat de muntanya, concebuda com un tribut a la Mare de Déu de la Misericòrdia, que aixopluga a tothom sota el seu mantell. Encara que enmig de les magnituds de la Sagrada Família pugui passar desapercebuda, la capella comptarà amb un cimbori de 30 metres d’altura, que per la part de dins prendrà la forma d’una cúpula de color blau que simbolitzarà el mantell de la Mare de Déu. A l'exterior, el cimbori estarà rematat per una creu de cinc puntes, similar a la que coronarà la torre de Jesús. A més, es preveu un accés directe des del carrer Provença, tot i que de moment no s’ha definit si serà d’accés lliure i/o com a espai de culte. La inauguració està prevista el 2026, en el marc de l’Any Gaudí.
Previsions d'obres de la Sagrada Familia / Foto: Carlos Baglietto
Maqueta de la capella de l'Assumpta, que estarà enllestida el 2025 i comptarà amb accés directe pel carrer Provença / Foto: Carlos Baglietto
  • Sala del creuer: Un cop el 2023 es va condicionar l’interior d’aquesta sala situada entre el creuer i la base de la torre de Jesús, a uns 60 metres d'altura, el 2025 es preveu tenir enllestits els elements d’il·luminació del sostre i l'accés amb passeres, que permetran veure les voltes del creuer.
  • Cobertes: Un cap pràcticament enllestides les cobertes laterals, encara quedarà pendent treballar en la coberta central.
  • Façana de la Passió: Queda enllestir els projectes d’escales d’accés.
  • Façana del Naixement: Es continua treballant en la rehabilitació de la façana, construïda fa més d’un segle.
  • Sagristia: Ja n’hi ha una de construïda a la cantonada de Provença amb Sardenya, però la segona serà una de les últimes parts que es construeixin, ja que estarà situada a la cantonada dels carrers Provença amb Marina. La raó per deixar pel final aquesta part és logística, ja que ara és la zona que s’utilitza com a entrada i dipòsit de materials.
  • Capella de la Penitència i del Santíssim: La primera anirà situada a la cantonada dels carrers Marina amb Mallorca, i la segona a Sardenya amb Mallorca. Encara estan pendents de començar i la seva construcció va lligada a la de la façana de la Glòria.
  • Accés de Metro: Dins de la preparació dels soterranis, i a petició de l’Ajuntament de Barcelona, hi ha previst un espai per a una possible connexió directa al Metro sota les escales de la façana del Naixement. Segons es va assenyalar l’any passat, que finalment es faci l’accés depèn d’estudis que en confirmin la conveniència i, en tot cas, podria quedar per més enllà de l’acabament oficial del temple.
interior Sagrada Familia turistes / Foto: Carlos Baglietto
L'interior de la Sagrada Família és un dels punts més visitats pels turistes / Foto: Carlos Baglietto


Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!