L’Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest dilluns els resultats de dos dels estudis més rellevants que efectua a fi i efecte de conèixer el pols de la ciutat. D’una banda, el Baròmetre Municipal, aquest cop purament postelectoral, elaborat entre les eleccions del 28 de maig i abans del ple d’investidura del nou alcalde, el 17 de juny, que revela que, un cop efectuades les eleccions municipals, un 44,5% dels barcelonins preferia Xavier Trias com a alcalde de Barcelona, molt per davant de Jaume Collboni, que era preferit per un 18,3% i d’Ada Colau, que comptava amb les preferències d’un 12,7 %. La primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha justificat aquestes dades assegurant que en el moment de realitzar el baròmetre, “no es visualitzava la possibilitat que Collboni pogués ser alcalde”.
Pel que fa a les perspectives de formació de govern municipal, un 14,7% va apostar per un govern en solitari de Trias per Barcelona, gairebé empatats amb els que preferien una coalició d’esquerres formada per PSC, Barcelona en Comú i ERC, que representaven un 13,4%, seguits, de més lluny, per fórmules com un govern de PSC i Barcelona en Comú, amb un 7% i un de Trias per Barcelona amb ERC, amb un 6,5%.
Inseguretat i neteja, com sempre
El segon informe presentat és l’Enquesta de Serveis Municipals de l’Ajuntament de Barcelona, que determina, com una fotografia fixa, les percepcions de la ciutadania sobre els serveis que presta l’ajuntament, i també com una fotografia fixa, aconsegueix que es repeteixin els mateixos resultats. Tot i que el mateix govern municipal defensa que hi ha una diferència entre les dades reals, per exemple, de comissió de delictes i les percepcions que sobre el mateix tema puguin tenir els ciutadans, any rere any, els principals problemes dels barcelonins continuen sent els mateixos, és a dir, la inseguretat i la neteja, seguides ara de l’accés a l’habitatge.
Així, en el primer lloc del rànquing segueix la inseguretat, amb un 22,7 per cent, seguit per la neteja amb un 13,2 per cent i, en tercer lloc, l’accés a l’habitatge amb un 9,6 per cent. És a dir, unes xifres que suposen un augment respecte a l’última enquesta, donada a conèixer el setembre del 2022. De fet, la inseguretat té un creixement fulgurant, passant del 14,5 per cent dels barcelonins registrat el 2021, al 19,1 per cent del 2022 i el 22,7 per cent del 2023. Amb tot, l’Ajuntament de Barcelona ha volgut donar també la nota positiva de les dades, apuntant que la satisfacció de viure a Barcelona es manté en un notable, amb una nota mitjana de 7,2.