Xavier Trias culminarà el divendres una setmana molt especial per a ell, ja que serà l'última en política activa, per bé que ja va apuntar en el seu moment que encara estarà “quatre dies més” a l’Ajuntament de Barcelona. Si dilluns va viatjar a Waterloo per comunicar a Carles Puigdemont que la seva renúncia es farà efectiva en el pròxim ple municipal, aquest dimarts ha rebut l’homenatge del Consell Metropolità, el màxim òrgan de govern de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). El vicepresident executiu de l’AMB, Antonio Balmont, ha destacat el “projecte i compromís” per sobre de diferències partidistes de l’exalcalde de Barcelona. Trias, com a alcalde de Barcelona, va ser el primer president de l’AMB tal des que aquesta va ser creada el 2011, per llei del Parlament de Catalunya.

Segons ha informat la mateixa AMB, durant el seu comiat, Trias ha manifestat que “una de les coses més importants que he fet, en la meva carrera, ha estat participar en la creació de l’AMB”, i ha recordat que es tractava d’un “somni original de Pasqual Maragall, que es va perdre de manera equivocada” però que amb el temps “ha esdevingut una realitat sòlida després de molta feina, i d’haver entès, entre tots, que calia deixar enrere certs desacords”. Trias ha afegit que “l’AMB que coneixem no hauria estat possible sense la generositat de tots, però especialment del Partit Socialista i d’Antonio Balmón”, referint-se al vicepresident executiu de l’ens metropolità. 

“Sabíem que, sobre molts temes, tindríem opinions diferents, però vam decidir emprendre aquest camí conjuntament, no sols, sinó comptant amb la col·laboració de la majoria de grups polítics, cadascun amb la seva visió”, ha afegit Trias, que durant el seu discurs ha recordat diferents figures polítiques que han tingut un paper important a l’AMB com Isidre Sierra, Joan Ignasi Puigdollers, Antoni Vives, Joaquim Forn, Núria Marin, Lluis Tejedor, Jordi Portabella, Alberto Fernandez Díaz i Imma Mayol. Trias ha finalitzat el seu discurs amb un consell: “Compte amb les dinàmiques destructives. Consolidem primer l’àrea metropolitana, abans de fer invents que puguin, com en el passat, aturar allò bo que hem aconseguit”.

"He guanyat un amic", diu Balmón

Per la seva banda, Antonio Balmón ha volgut recordar que “dues grans forces polítiques vam començar, el 2007, a crear la futura AMB, amb grans idees i amb la voluntat de crear un acord; una pràctica que, últimament, sembla que no està de moda. Vam fer aprovar la llei de l’AMB el 2011, en l’últim ple del Parlament de Catalunya abans d’una convocatòria d’eleccions, i això va suposar guanyar un futur”. Sobre Trias n’ha destacat “la paraula, que vol dir projecte i compromís, i que ens ha permès dialogar per arribar a un bé comú com l’AMB, evitant sempre el partidisme i l’odi, per construir una administració que treballa per als ajuntaments i per als ciutadans”. També ha destacat que a la constitució de l’AMB va proposar Trias ser president, i n’ha destacat el suport institucional i econòmic que va donar a la seva consolidació com a alcalde de Barcelona. Balmont ha reblat la intervenció afegint “em sento honrat, després de tots aquests anys de trajectòria, d’haver guanyat un amic”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!