El candidat de Junts a l'alcaldia de Barcelona, Xavier Trias, va visitar aquest dimarts la seu de la Comunitat Israelita de Barcelona, acompanyat dels regidors Jordi Martí Galbis i Francina Vila. L'alcaldable va voler traslladar al president, la presidenta del consell i membres de la junta de la Comunitat el seu compromís de refer ponts i reprendre l'acord d'agermanament amb Tel-Aviv si guanya les eleccions municipals i es converteix, de nou, en batlle de la capital de Catalunya. Alhora, Trias va traslladar la seva voluntat de crear i teixir un espai de treball amb aquesta entitat per "abordar projectes de ciutat visibilitzant la història jueva de Barcelona", així com la "presència del judaisme" a Catalunya.
En paral·lel, Xavier Trias va manifestar que no tolerarà "discursos ni actituds antijueves" a la ciutat de Barcelona. "Vol ser l'alcalde d'una ciutat de pau i concòrdia per a totes les cultures", explica el comunicat de la Comunitat Israelita de Barcelona. Durant la reunió, l'alcaldable va signar el llibre d'or de la comunitat a l'entorn de la sinagoga Maimonides de la capital catalana. La Federació de les Comunitats Jueves d'Espanya, que és la institució que agrupa i aplega oficialment les comunitats jueves davant les administracions públiques, assenyala en el comunicat que agraeixen "el gest" de Trias "en un moment especialment delicat després de la ruptura unilateral per part de l'ajuntament de Barcelona de l'agermanament amb Tel-Aviv".
Trias ja va enviar una carta a l'alcalde de Tel-Aviv amb la voluntat de refer l'agermanament si guanya les municipals
Aquesta trobada de Xavier Trias amb la comunitat jueva de Barcelona es produeix dos dies després que enviés una carta a l'alcalde de Tel-Aviv, Ron Huldai, en què li anunciava el seu "compromís" de "normalitzar les relacions" amb la ciutat israelita si guanya les eleccions i es converteix en batlle de Barcelona. "És més, treballaré per incrementar els vincles de col·laboració entre les dues ciutats i, al mateix temps, ens implicarem en tot allò que estigui a les nostres mans perquè Barcelona sigui part activa en la construcció de ponts d'entesa entre israelians i palestins, i en bé d'una pau duradora i justa per a les dues parts", destacava Trias en la missiva.
Trias anava més enllà i qualificava la decisió de l'alcaldessa Ada Colau de trencar l'agermanament amb Tel-Aviv d'"errònia, electoralista i poc democràtica". "No reflecteix el sentir majoritari dels barcelonins i del poble de Catalunya", apuntava l'alcaldable, que indicava que ni ell ni Junts mai estaran "al costat d'iniciatives que suposin l'estigmatització d'una ciutat i d'un estat amic com és Israel, amb qui ens uneixen molts llaços d'amistat i cooperació".
Aquest dimecres, Colau s'ha quedat sola defensant la iniciativa de trencar aquest agermanament amb Tel-Aviv. A la Comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació i Seguretat i Prevenció de l'Ajuntament, només Barcelona en Comú hi ha votat favorablement, ERC s'hi ha abstingut i la resta de grups polítics hi han votat en contra. De fet, des de Junts, Jordi Martí Galbis ha apuntat en la seva intervenció que parlava "en nom de les comunitats jueves de Barcelona" i ha instat el govern municipal a "no només mantenir sinó reforçar la relació" amb Tel-Aviv i Gaza. Paral·lelament, a Junts veuen "antisemitisme" en la proposta.