A Barcelona queden en peu una quarantena de xemeneies com a mostra del seu passat industrial. Són visibles en molts punts de la ciutat, sovint totalment deslliurades del seu entorn fabril i reconvertides en elements decoratius d’espais verds. Amb tot, totes elles tenen una història i la seva conservació és una mostra viva i tangible del patrimoni històric de la ciutat. Ara, una exposició convidarà a reflexionar sobre el seu paper i el seu valor, un cop la seva funcionalitat ja és cosa del passat, per així establir les perspectives dels ciutadans respecte als processos de reurbanització a que han estat sotmeses i el seu valor actual.
Es tracta de l’exposició 'Obeliscs industrials. Xemeneies/BCN', que forma part d’un projecte de recerca del geògraf urbà i fotògraf Brian Rosa, actualment vinculat al Departament d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) com a investigador Marie Curie. La mostra es podrà visitar del 2 d’abril al 5 de juliol del 2022 a la seu Oliva Artés del Museu d’Història de Barcelona (carrer d'Espronceda, 142-146) i demanarà la participació activa dels espectadors a partir de preguntes com quina és la relació de Barcelona amb el seu patrimoni industrial i els processos de reurbanització que ha tingut o què creuen els seus ciutadans que signifiquen les xemeneies industrials que es conserven.
La mostra presentarà una gran varietat de fotografies i mapes en diferents formats, que documenten totes les xemeneies industrials que hi ha en l'actualitat a la ciutat de Barcelona, per demostrar quantes d'elles es conserven en els antics districtes industrials de la ciutat. A més, entre totes aquestes xemeneies n’hi ha dues que formen part dels campus de la UPF: la que està situada a l’interior del campus universitari del Poblenou, i la que es troba annexa al Dipòsit de les Aigües, al campus universitari de la Ciutadella. En l’àmbit de l’exposició també hi haurà una sèrie de taules de debat amb la presència d’acadèmics, activistes i artistes, visites guiades i tallers comunitaris.
“Paisatges en procés de transformació”
Segons declaracions de Rosa recollides per l’UPF, l'ús d'imatges fotogràfiques ofereix “l'oportunitat de documentar paisatges en procés de transformació”. “A Barcelona, i a altres llocs, m'interessen els processos socials, culturals i econòmics de la desindustrialització, i com les ciutats busquen reinventar-se en la seva etapa post-industrial”, afegeix el responsable de l’exposició, que, a més, compta amb la col·laboració de Fujifilm. “Obeliscs industrials. Xemeneies /BCN” s’emmarca dins el projecte de recerca de Brian Rosa “Post-Industrial Chimneys seen Through Urban Regeneration Imaginaries: toward a Networked GeoHumanities” (PICTURING). Aquest projecte, que s’allargarà entre el juliol del 2020 i el juliol del 2023, està finançat amb un ajut Marie Skłodowska-Curie de la Comissió Europea.