Des del passat 1 de gener els cotxes més contaminants ja no poden accedir a Barcelona i aquest dimarts comencen les sancions. De fet, aquests cotxes no podien circular dins de l’anomenada zona de baixes emissions, una àrea de 95 km2 que també afectarà a municipis propers com Sant Adrià de Besòs, l’Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat.
Les sancions i multes s'havien de produir a partir del dia 1 d'abril però la pandèmia del coronavirus i l'estat d'alarma va obligar a posposar-ho fins aquest dimarts 15 de setembre. Així doncs, de dilluns a divendres, laborables, de 7 del matí a 8 del vespre, els cotxes que no disposin del distintiu de la DGT no poden entrar a la ZBE.
A qui afecten les restriccions?
La mesura afectarà principalment els vehicles considerats més contaminants, aquells que no els correspon l'etiqueta ambiental de la DGT (Zero, Eco, C i B). És a dir, majoritàriament:
- Cotxes de benzina matriculats abans del 2000
- Cotxes dièsel matriculats abans del 2005 o el 2006
- Motos, ciclomotors i vehicles lleugers matriculats abans del 2003
Multes d'entre 100 i 1.803 euros
Així doncs a partir d'aquest dimarts hi haurà tres grups de multes per a tots aquells que no compleixin amb la normativa. Multes de 100 a 499 euros per a infraccions lleus. Això vol dir incomplir la prohibició de circular per la ZBE i fer-ho amb vehicles L, M1 i N1. Una segona categoria d'infraccions, greus, va dels 500 als 999 euros i inclou la circulació de les categories de vehicles M2, M3, N2 i N3.
Finalment, hi ha una tercera categoria d'infraccions molt greus amb multes que podrien arribar als 1.803 euros. Aquestes sancions s'aplicarien en vehicles contaminants que circulin per la ZBE després d'haver-se declarat un episodi de contaminació a la zona.
Per als reincidents, especial atenció. Les infraccions poden augmentar-se fins a un 30%.
Quines exempcions i moratòries hi ha?
Ara bé, hi ha algunes exempcions i moratòries, segons indica la pàgina web del mateix Ajuntament de Barcelona.
Fins a l’1 d’abril de 2021 a:
- Autònoms que facin ús d’un turisme M1 o d’una moto L per desenvolupar l’activitat professional, amb rendes inferiors a dues vegades l’IPREM, uns 15.000 euros bruts anuals
- Furgonetes comercials classificades com a N1
Fins a l‘1 de juliol de 2021 a:
- Camions (N2 i N3) i autocars petits (M2)
Fins a l‘1 de gener de 2022 a:
- Autobusos i autocars (M3) destinats al transport col·lectiu
Exempcions (fins a la renovació del vehicle, i han de registrar-se per poder circular):
- Vehicles de persones amb mobilitat reduïda
- Vehicles de serveis d’emergències
- Vehicles de serveis essencials (mèdic o funerari)
- Vehicles singulars: grues, unitats mòbils de ràdio i televisió, vehicles laboratori, vehicles taller, vehicles per a fires, vehicles condicionats per a la venda o exposició d’articles, vehicles amb cambres de refrigeració i formigoneres