Amb l'arribada de l'estiu, hem de tenir en compte alguns punts clau perquè l'exposició al sol no ens causi problemes de salut ni molèsties pròpies de les cremades. Els experts coincideixen en la importància de seguir unes pautes bàsiques com les següents per a així escollir i utilitzar de forma adequada el protector solar:
- 1. L'elecció d'un protector solar correcte és el primer pas per cuidar la pell i prevenir l'aparició de malalties. El filtre solar és un element imprescindible que s'ha d'aplicar sobre la pell els 365 dies de l'any, fins i tot quan el cel està tapat o quan plou.
- 2. Un bon filtre solar no només ha de protegir dels rajos UVB (responsables dels danys immediats sobre la pell, com les cremades), sinó també ha de protegir dels rajos UVA (que produeixen danys en l'ADN de la pell, les cèl·lules, els vasos i els teixits).
- 3. Es recomana escollir filtres físics o minerals, no químics i inorgànics, que rebotin els rajos UV abans que siguin absorbits per la pell. Aquest tipus de filtres es coneixen com a sunblock o pantalla solar.
- 4. Evitar els filtres solars que continguin PABA (àcid paraaminobenzoic) en la seva formulació, doncs és el pugues causar mal cel·lular i hi ha una incidència més gran d'al·lèrgies relacionades amb el seu ús i derivats. Cal escorcollar l'etiqueta del producte.
Els filtres solars han d'incloure en la seva formulació filtres biològics
- 5. Han de ser productes estables davant la calor i la suor, la qual cosa es denomina fotoestable, per evitar que la fórmula es trastoqui o contamini.
- 6. Cuidat amb els protectors secundaris, els que inclouen reclams publicitaris sobre protecció solar, però la comesa principal del qual no és protegir la pell del sol (per exemple, les cremes hidratants amb FPS 15).
- 7. Els filtres solars han d'incloure en la seva formulació filtres biològics, que no són filtres solars com a tal, sinó agents antioxidants que actuen en sinergia amb els filtres de la fórmula evitant la formació de radicals lliures i potenciant el sistema immunològic de la pell. Les vitamines A, C i E, entre d'altres, són els més utilitzats. Tenen propietats antiradicals i actuen contra l'envelliment cutani i els càncers de pell fotoinduits.
- 8. L'últim en formulació és incorporar actius per a la protecció i reparació de l'ADN (DNA-Protect), a través d'enzims que han estat aïllats de microorganismes extremófils i compleixen funcions de reparació de l'ADN fet malbé pels rajos UV.
- 9. Els protectors solars caduquen. Amb el pas del temps, els seus components es van degradant com en qualsevol altre producte. Per tant, no és recomanable utilitzar fotoprotectors oberts d'un any per a l'altre, ja que això devalua el factor de protecció. La protecció no serà del tot completa i, per tant, s'estarà en risc de patir els efectes nocius del sol.
- 10. És bàsic reaplicar el filtre solar cada dues hores i sempre després d'un capbussó. El Factor de Protecció Solar és «dosi-dependent». Això significa que per aconseguir el FPS que posa a l'envàs hem d'utilitzar una quantitat de producte igual a què utilitza el fabricant per determinar que aquest producte, en l'esmentada quantitat, ens proveeix del FPS que posa en el cartonatge. Altrament, no assolirem aquest FPS. Per això és molt important escollir productes d'aplicació senzilla i còmoda per fomentar la reaplicació freqüent del filtre.