Segur que en més d'una ocasió has escoltat dir que en cal donar 10.000 per estar sa. Però, què hi ha de cert en aquesta afirmació?

Caminar és un dels exercicis que més beneficis saludables aporta al nostre cos. Una de les recomanacions més repetides en relació amb quants passos diaris ha que donar és la que fa referència a la importància dels 10.000 passos al dia.

Caminar és un dels exercicis que més beneficis saludables aporta al nostre cos

Una teoria que es remunta a la dècada de 1960 quan, en la preparació dels Jocs Olímpics, una empresa va comercialitzar el primer podòmetre que comptava els passos que es donaven al dia. Un dispositiu el límit del qual era en els 10.000 passos. Aquesta xifra, lluny de limitar-se a ser part d'una campanya publicitària, ha perdurat en el temps fins a convertir-se avui dia, per a molts, en la quantitat de passos que cal fer per mantenir un estat físic saludable.

El cert és que no hi ha una quantitat de passos diaris establerta que determini si s'està emportant un estil de vida saludable. El que sí que recomana l'Organització Mundial de la Salut (OMS) als adults és "practicar almenys 150 minuts setmanals d'activitat física moderada, o almenys 75 minuts setmanals d'activitat física intensa, o una combinació equivalent entre activitat moderada i intensa".

Caminar
Caminar

Encara que caminar pugui ser la resposta a les pregàries de molts, és una resposta amb matisos. I en aquest cas, dos d'ells són fonamentals: el nombre de passos, com hem comentat, i la cadència amb què es donen. Així, el National Center for Biotechnology Information fixa en 10.000 passos el mínim exigible perquè aquesta activitat física es tradueixi en beneficis significatius per a la salut. El que es tradueix, depenent de la gambada de cada un (la mitjana està en 75 cm), en aproximadament 8 Km.

Però, a més de recórrer aquesta distància o caminar 10.000 passos, si volem aprimar-nos, hauríem de fer-ho a un ritme moderat, que segons el Col·legi Americà de Medicina de l'Esport (ACSM), per a un adult seria entre els 4,8 Km/h i els 6,4 Km/h.

Despesa calòrica

D'aquesta manera, ja es pot començar a parlar d'estar cremant calories. Però, quantes? la resposta no és senzilla, ja que qualsevol activitat física té una despesa calòrica que varia en funció de diversos factors: la intensitat, el sexe i la condició física del que la practica, el pes o la massa magra, entre d'altres. Tanmateix, a manera orientativa podem tenir en compte les dades que revela un estudi elaborat per l'ACSM, en el qual es diu que un home que recorre 1.600 metres crema entre 124 i 88 calories, mentre que una dona, entre 105 i 74.