La recomanació de caminar 10.000 passos al dia ha guanyat popularitat com una meta saludable per mantenir un estil de vida actiu. Aquesta xifra, que equival a aproximadament cinc milles o al voltant de 8 quilòmetres, ha estat recolzada per professionals de la salut i experts en fitness com una manera efectiva de promoure l'activitat física i millorar la salut general. Aquí t'expliquem per què els 10.000 passos són una meta recomanada i com poden beneficiar el teu benestar.

caminar
La rutina de caminar diàriament / Foto: Unsplash

 

 

Els 10.000 serveixen com una guia efectiva per fomentar l'activitat física regular i millorar la salut en general

 

Basat en investigacions científiques: La idea de caminar 10.000 passos al dia té les seves arrels en la dècada de 1960 al Japó, quan es va popularitzar el podòmetre anomenat "manpo-kei", que significa "mesurador de 10.000 passos". Encara que no hi ha una fórmula única que s'ajusti a tots, diversos estudis donen suport a la idea del qual caminar 10.000 passos diaris proporciona beneficis substancials per a la salut cardiovascular i el benestar general.

 

Promou la salut cardiovascular: Caminar és una forma efectiva d'exercici cardiovascular, i assolir els 10.000 passos diaris pot ajudar a millorar la salut del cor. Aquesta activitat enforteix el sistema cardiovascular, redueix la pressió arterial i contribueix a mantenir nivells saludables de colesterol.

 

Fomenta la pèrdua de pes i el manteniment: Per a moltes persones, assolir els 10.000 passos diaris implica cremar calories addicionals, la qual cosa pot ser beneficiós per perdre pes o mantenir un pes saludable. Integrar l'activitat física al llarg del dia ajuda a crear un dèficit calòric, clau per a l'èxit en la pèrdua de pes.

 

Millora la salut mental: Caminar no només beneficia al cos, sinó també a la ment. L'activitat física allibera endorfines, neurotransmissors que actuen com a analgèsics naturals i milloren l'estat d'ànim. Els 10.000 passos diaris poden contribuir significativament a reduir l'estrès i l'ansietat.

 

Facilita la incorporació d'exercici a la rutina diària: Una de les raons per les quals els 10.000 passos són una meta popular és la seva facilitat d'incorporació a la rutina diària. Pots aconseguir-ho caminant al teu veïnat, en el treball, o fins i tot fent passejos curts després dels apats. Aquesta versatilitat facilita l'adherència a la meta.

 

Ajuda a controlar la diabetis: L'activitat física regular, com caminar 10.000 passos al dia, millora la sensibilitat a la insulina i ajuda a controlar els nivells de glucosa en sang. Això és especialment beneficiós per a persones amb diabetis tipus 2 o en risc de desenvolupar la malaltia.

 

Contribueix a una vida activa en general: En establir l'objectiu de 10.000 passos, s'encoratja les persones a buscar oportunitats per ser més actives en la seva vida diària. Això pot incloure prendre les escales en lloc de l'ascensor, estacionar més lluny, o fer un tomb després del sopar. Es tracta d'incorporar hàbits actius de manera constant.

 

Personalitzable per a diferents nivells d'aptitud: La bellesa dels 10.000 passos és que és un objectiu personalitzable. Pot ser un desafiament assolir aquesta xifra per a alguns, mentre que d'altres poden superar-la fàcilment. L'important és establir un objectiu que sigui desafiador però assequible per al teu nivell de condició física i després augmentar gradualment a mesura que et tornes més actiu.

 

Conclusió: Encara que els 10.000 passos diaris no són una regla estricta, serveixen com una guia efectiva per fomentar l'activitat física regular i millorar la salut en general. Integrar l'hàbit de caminar més a la teva vida diària pot tenir un impacte positiu tant físicament com mentalment. Recorda que qualsevol quantitat d'activitat física és millor que cap, i trobar el que funciona millor per a tu és fonamental per mantenir un estil de vida saludable i actiu.