En ocasions eliminem de la nostra dieta multitud d'aliments perquè escoltem que poden resultar nocius. Tanmateix, la majoria d'ells són necessaris per al funcionament del nostre organisme i, al contrari del que pensem, ens poden fer molt bé.
Aliments més polèmics en l'actualitat:
1- Ou, pel seu contingut en colesterol: durant molts anys l'ou va ser descartat d'aquelles dietes l'objectiu de les quals era la baixada de colesterol i el control de les malalties cardiovasculars. Les recomanacions per a la població sana també eren limitades en el consum d'ou. Per sort, avui sabem gràcies a nombrosos estudis sobre això, que l'ou no només no augmenta el risc cardiovascular o el colesterol sinó que aporta multitud de beneficis per a la nostra salut. Les persones ovolactovegetarianes poden consumir ou diàriament, ja que la seva aportació d'àcids grassos saturats i colesterol (necessari per a nombroses funcions vitals) és saludable. Les persones que consumeixen carn, hauran de limitar el seu consum no tant pel colesterol, sinó per la concentració de proteïna i greixos saturats, que pot elevar-se molt. Parlem sempre d'ous cuits, escaldats, en truita, revueltos...Los ous ferrats amb xoriço i rostes, òbviament, no tindrien els mateixos efectes sobre la nostra salut.
Durant molts anys l'ou va ser descartat d'aquelles dietes l'objectiu de les quals era la baixada de colesterol
2- Fruits secs, per la seva capacitat calòrica: són rics en fibra, vitamines antioxidants com la vitamina E (nombrosos beneficis sobre la pell) i greixos saludables que, igual com en el cas de l'alvocat, ens ajuden a equilibrar el pes i a millorar la nostra salut cardiovascular. Com sempre, quan calculem l'aportació calòrica d'un aliment hem de tenir en compte que aquest sempre es calcula per a una ració de 100g. Tanmateix, l'aportació recomanada de fruits secs és molt menor. La seva càrrega calòrica és molt elevada però el seu consum ha de ser molt baix. El problema no sol ser el consum de fruits secs, sinó l'abús d'aquests, ja que no és el mateix prendre 4-5 nous o 10 ametlles, que és la ració recomanada, que la bossa sencera. L'ideal és prendre una peça de fruita i després un grapat de fruits secs o una fruita amb iogurt i aquesta fruits secs, dependrà de les nostres necessitats calòriques i la nostra gana en aquell moment.
3- Peix blau, per la seva contaminació per metalls tòxics: per desgràcia la contaminació per metalls present en certes espècies és un fet. Tanmateix, això només ocorre en espècies grans que viuen molts anys. En viure molts anys i alimentar-se d'altres espècies més petites que poden tenir al seu torn petites concentracions d'aquests metalls, acumulen quantitats que són desaconsellades per al seu consum regular. Però això no significa que hàgim d'eliminar els peixos blaus de la nostra dieta, sinó simplement limitar el consum de les espècies grans com l'emperador, peix espasa, tonyina, etc., i augmentar el d'espècies petites, com sardines, seitons o anxoves, areng, truita, sorell, llampresa, palometa...Los peixos blaus tenen una composició en minerals i àcids grassos molt beneficioses sobre el sistema nerviós.