Existeixen en la naturalesa una gran diversitat d'espècies vegetals, d'entre les quals moltes resulten comestibles per a l'ésser humà. Arbres fruiters, hortalisses, llegums, cereals... totes elles formen part indispensable de la nostra dieta.
A més d'elles també podem trobar altres tipus de planta que fem servir més aviat com a condiment, si bé continuen sent de gran rellevància per a nosaltres i fins i tot formen part de la gastronomia tradicional de múltiples cultures.
Un ingredient molt relacionat amb l'Índia
Una d'elles és la cúrcuma, la qual a més de ser un dels principals ingredients del curri ha format part des de l'antiguitat de cultures asiàtiques com la de l'Índia i que cada vegada rep més atenció a causa de les seves nombroses propietats beneficioses:
1. Té propietats antiinflamatòries
Diverses investigacions realitzades en models animals semblen indicar que l'administració de cúrcuma i/o curcumina té efectes antiinflamatoris, reduint l'emissió de citocines (la qual són proinflamatoris) i inhibint la de prostaglandines inflamatòries.
En aquest sentit pot resultar d'utilitat en afeccions com l'artritis o la psoriasi, i s'ha demostrat efectiu en la reducció d'edemes i granulomes, a més d'en el tractament de l'asma. Aquests efectes s'observen en diferents òrgans, tant a nivell ectòpic com respiratori, entre d'altres.
2. Efecte antitumoral
Encara que dista de ser un producte miraculós en aquest sentit s'ha observat que l'administració de cúrcuma té un cert efecte anticancerigen, contribuint a reduir el creixement de les neoplàsies en inhibir l'expressió de factors de necrosi tumoral i diverses interleucines (les quals afavoreixen el desenvolupament i creixement dels tumors). Hi contribueix també la seva propietat antiinflamatòria.
3. Un interessant antioxidant
Altres de les propietats demostrades de la cúrcuma és la seva acció com a antioxidant, a través de la qual frena la generació i els efectes dels radicals lliures que causen l'envelliment cel·lular. Aquests efectes s'han vist a nivell sanguini, protegint de l'oxidació de l'hemoglobina i els lípids. Això també inclou un efecte protector davant de l'Alzheimer, en reduir l'aparició de plaques de beta-amiloide.
4. Hipoglucemiant i d'ajuda contra la diabetis
Alguns estudis realitzats indiquen que la curcumina té capacitat hipoglucemiant, és a dir que contribueix a reduir els nivells de sucre en sang. A més també s'ha observat que afavoreix un augment d'insulina i una reducció del colesterol.
5. Protegeix l'intestí i el fetge
En part gràcies a la seva activitat antiinflamatòria, antioxidant i hipoglucemiant, s'ha observat que la cúrcuma contribueix a mantenir en bon estat de salut el tub digestiu, així com tenir propietats hepatoprotectores. També facilita el flux de bilis, una cosa que a més facilita la digestió dels greixos.