Pregunta't per un moment: ets el teu amic o el teu enemic? Tràfics als teus amics o parella de la mateixa manera que et tractes? Pateixes algun problema psicològic com a ansietat, depressió o dependència emocional?
Desgraciadament, la falta d'amor propi és un mal habitual en els nostres dies. Hi ha tota mena de problemes psicològics en totes les edats. La bona notícia és que no es tracta d'un problema irremeiable, i la falta d'amor propi té solució.
Quan t'estimes, aprens dels errors i t'animes a continuar
5 formes d'autoboicot
Vegem primer, diversos processos a través dels quals s'arriba a empitjorar el teu amor propi.
1. L'autocàstig i la dependència emocional
Quan t'estimes, aprens dels errors i t'animes a continuar, no et fustigues amb un fuet culpant-te i torturant-te pel molt que t'hagis equivocat. Això no et farà aprendre'n més, sinó anar destruint-te a poc a poc. Si t'equivoques, almenys ho has intentat, ets valent.
Tan important és confondre't com celebrar els teus èxits i sentir-se orgullós de tu mateix, en aconseguir una meta i per exemple, celebrar-ho i premiar-te.

2. L'autocrítica i queixa
Quan t'estimes, et parles amb to amable i a l'hora de criticar-te, ho fas de manera constructiva i no destructiva. No podem evitar passar per situacions que no ens agradin o per dificultats, però sí que podem canviar la manera en què reaccionem davant elles.
3. L'autodesconfiança
Quan et vols, et fas atenció per conèixer-te, amb curiositat i paciència, i tens una visió de fins on creus que pots arribar, posant-te metes que creus conformes a la teva capacitat.
Això no vol dir que sempre encertis, sinó que de tenir dificultats, aprens de l'error i reajustes el teu objectiu. Proves i vius moments que puguin enriquir la teva vida, sense córrer perill real. Recorda que la confiança fa el mestre. Si desconfies de tu mateix, és probable que tinguis posada l'atenció en l'error i en conseqüència, estiguis fugint de metes que sí que puguis assolir.
4. La comparació amb els altres
Tenim unes qualitats que ens defineixen i utilitzem per descriure el nostre físic, la nostra personalitat i el nostre comportament. Quan t'estimes, acceptes les seves qualitats i ets lliure d'aquells estàndards culturals i subjectius, com pugui ser la bellesa. Saps que cada persona és diferent, ni millor, ni pitjor.
5. El narcisisme i l'odi
Contràriament al que es creu, l'amor té límits, tant cap a un mateix com cap als altres. Hi ha d'haver un equilibri entre el que et vols i el que vols als altres. Quan existeix desequilibri per un excés d'amor propi i un dèficit d'amor als altres, sorgeix el narcisisme i l'odi.