Ens passem la vida escoltant i llegint que l'estrès és un problema per a la nostra salut. Però excitar-se no sempre és una cosa dolenta, perquè, al cap i a la fi, la resposta de lluita o fugida de l'organisme està destinada a ser protectora, no nociva. Només quan l'estrès es torna crònic, o quan sentim que ja no tenim el control d'una situació, afecta negativament la nostra salut i benestar.

Per això és important conèixer les raons per les quals caldria restar-li certa importància a l'estrès si aquest no és permanent. Veurem com una mica d'ansietat pot beneficiar el teu cervell i el teu cos.

  • Ajuda a augmentar la capacitat intel·lectual

Els factors estressants de baix nivell estimulen la producció d'unes substàncies químiques cerebrals anomenades neurotrofines i enforteixen les connexions entre les neurones del cervell. De fet, aquest pot ser el mecanisme principal pel qual l'exercici –que no deixa de ser un factor d'estrès físic– ajuda a augmentar la productivitat i la concentració. Els factors estressants psicològics a curt termini també poden tenir un efecte similar. La resposta del cos a l'estrès pot millorar temporalment la memòria i les puntuacions d'aprenentatge.

Home estressat / Unsplash
  • Pot augmentar la immunitat a curt termini

Quan el cos respon a l'estrès, es prepara per a la possibilitat de lesió o infecció. Una forma en què ho fa és mitjançant la producció d'interleucines addicionals, substàncies químiques que ajuden a regular el sistema immunitari, proporcionant almenys un impuls defensiu temporal.

  • Pot fer-te més resistent

Aprendre a bregar amb situacions estressants pot fer que les futures siguin més fàcils de manejar. L'exposició repetida a esdeveniments estressants dona l'oportunitat de desenvolupar un sentit de control tant físic com psicològic.

Aquesta idea fins i tot pot ser certa a escala cel·lular, perquè encara que l'estrès crònic promou el dany oxidatiu en el nostre ADN i l'ARN, els nivells moderats d'estrès diari percebut en realitat semblen protegir contra ell i millorar la resiliència psicobiològica.

  • Et motiva a tenir èxit

L'estrès bo, també conegut en la comunitat científica com a eustrès, pot ser just el que necessites per fer les teves tasques. Per exemple, davant d'una data límit: t'està mirant a la cara i estimularà el teu comportament per manejar la situació de manera efectiva, ràpida i més productiva. La clau és veure les situacions estressants com un desafiament que pots superar, en lloc d'un obstacle infranquejable.

L'eustrès també pot ajudar-te a entrar en un estat de flux, un sentit de consciència més gran i una completa absorció en una activitat. El flux es pot aconseguir en el lloc de treball, en l'esport o en un esforç creatiu (com tocar un instrument musical), i està impulsat en gran manera per la pressió per tenir èxit.

  • Pot millorar el desenvolupament infantil

Les futures mares sovint es preocupen que la seva pròpia ansietat afecti negativament els seus nadons per néixer, i pot fer-ho, quan és molt sever. Però nivells d'estrès lleus a moderats durant l'embaràs en realitat mostren més habilitats motrius i de desenvolupament als 2 anys que els de mares sense estrès. Tanmateix, els fills de dones que veuen el seu embaràs com més negatiu que positiu solen tenir una capacitat d'atenció menor.