Per tots és sabut que l'alimentació juga un paper fonamental en la nostra vida diària, ja que a través d'ella aportem nutrients al nostre organisme i obtenim l'energia necessària per "funcionar" (recordem que un "excés" d'energia comporta un augment del percentatge de greix corporal).
Albergínia, cacau o llegums, aliats per al teu cervell
Però, què ocorre amb el nostre cervell? Existeixen aliments beneficiosos per al seu funcionament així com, per exemple, les proteïnes presenten grans beneficis per a l'estructura muscular? Avui et presentem 7 aliments molt beneficiosos per al teu cervell:
Albergínia
A causa que és rica en antioxidants anomenats antocianines (que s'ha demostrat per ajudar amb la pèrdua de memòria), Minh-Hai Trans, dietista establert a Seattle, recomana l'albergínia (amb la pell) com un vegetal particularment saludable per al cervell. Una porció de 200 grams d'albergínia (al voltant de dues tasses, en cubs) pot proporcionar 1.500 mil·ligrams d'antocianines, que és una concentració bastant alta.
Cacau
Els principals beneficis que s'associen al cacau són la millora de l'estat de l'ànim, a causa de l'alliberament d'endorfines, i que ajuda el nostre sistema cardiovascular gràcies que és molt ric en antioxidants. La recomanació és la de consumir un cacau que sigui, com a mínim, d'un 70% de puresa (jo solc consumir-lo entre el 85-99%).
Verdures
Les verdures crucíferes com el bròcoli, la coliflor, les cols de Brussel·les i la col són riques en compostos que contenen sofre, la qual cosa pot ajudar a protegir el cervell de l'estrès oxidatiu diari.
El bròcoli és específicament una font principal de la vitamina C antioxidant, que és vital per al cervell, i beta-carotè, que els investigadors creuen que podria exercir un paper en la funció cerebral. Les verdures crucíferes també s'han relacionat amb un menor risc d'accident cerebrovascular.
Nabius
Un estudi publicat l'any 2010 en el Journal of Agricultural and Food Chemistry assenyalava que els polifenols, que són un tipus d'antioxidant que es troba en els fruits de colors brillants com les baies i els nabius, poden millorar les capacitats de memòria i retardar l'inici de la demència mitjançant la reducció de la inflamació i el mal causat per les toxines cridades radicals lliures.
Peixos grassos
Els peixos grassos com pel salmó. Els peixos grassos contenen els àcids grassos omega-3 que són necessaris per a la funció òptima del cervell, i diversos autors assenyalen que podria existir una relació entra nivells baixos d'omega 3 (específicament àcid eicosapentaenoic -EPA-, i àcid docosahexanoic -DHA-) i el deteriorament cognitiva.
Nous
Són riques en compostos potencialment protectors del cervell com la vitamina E, àcid fòlic, àcids grassos omega-3 i antioxidants. Els experts recomanen consumir nous a la nostra dieta com a substitut de les calories provinents del greix de patates fregides i similars.
Llegums
Són riques en fibra, proteïnes i antioxidants. Un estudi publicat en el Journal of Nutrition Health and Aging l'any 2012 relaciona una ingesta coherent de llegums i hortalisses amb un menor risc de deteriorament cognitiu.