El cervell, com els músculs i la resta d'òrgans del cos, també necessita estar en forma. I els experts diuen que per cuidar-lo cal mantenir-lo actiu i alimentar l'anomenada "reserva cognitiva", aquest capital mental acumulat com a resultat de l'experiència vital (el viscut) i l'estimulació de les capacitats mentals (l'aprenentatge, reptes mentals, etc.) al llarg de la vida. Aquesta reserva cognitiva és essencial quan ens fem grans, ja que ens ajudarà a compensar els efectes de l'envelliment. Per on començar? Els especialistes insisteixen que la clau està a proposar a la ment reptes diaris que ens obliguin a pensar i realitzar un cert esforç cognitiu. Però també, com veurem a continuació, és important dormir bé i fins i tot alimentar-se de forma saludable.

Mens sana in corpore sano

1. Vigilar el pes

Mens sana in corpore sano és una locució avalada per desenes d'estudis que confirmen que un cos sa i una ment sana estan interrelacionats. No és casualitat que un dels riscos més importants de patir demència sigui, precisament, patir malalties com la diabetis o l'obesitat, dues malalties que poden duplicar els riscos de demència quan ens fem grans.

Cuidar cervell
Cuidar cervell

2. Entrenar la ment

Els estudis afirmen que anar a l'escola o tenir una educació universitària són factors que redueixen el risc de tenir demència. Però també existeixen evidències que tots podem treballar la nostra ment i mantenir la nostra capacitat cognitiva estimulada.

Per estimular la memòria, i fins i tot disminuir el risc de patir una demència quan siguem grans, els experts recomanen provar nous reptes mentals diaris. Començar una afició nova (com la talla o la restauració de mobles), aprendre una habilitat (des d'idiomes o tocar un instrument fins a una nova recepta) i fins a fer sopes de lletres o crucigrames són gestos senzills que podem fer cada dia per entrenar la ment.

3. Activar el cos

Practicar exercici físic amb regularitat ajuda el cervell a mantenir-se en forma. I fins i tot un exercici suau com la caminada diària pot contribuir que estigui actiu. De fet, els beneficis de l'activitat física per al cervell són molt notables quan ens fem grans, ja que poden ajudar a millorar les funcions cognitives.

4. Menjar bé

Encara que els especialistes encara no tenen clar del tot com poden determinats nutrients afectar a la nostra ment, sí que hi ha estudis que asseguren que la dieta mediterrània pot ser bona per a la memòria. La clau, afirmen, està en reduir la quantitat de carn i potenciar aliments integrals, així com seguir una dieta rica en vegetals, fruites i greixos bons, com les contingudes en el peix, les nous o l'oli d'oliva verge.

5. Llegir molt

Llegir és una de les activitats més reconegudes per afavorir l'estimulació cognitiva. Aquest senzill però enriquidor hàbit aporta coneixements, però resulta una activitat formidable per afavorir la concentració, exercitar la memòria i alimentar la imaginació.

6. Dormir a cama solta

Portar-se bé amb el coixí protegeix la pell, prevé refredats i fins i tot cuida el cervell. Però resulta que els problemes de son persistents, com l'insomni crònic, poden estar relacionats amb una minva de les capacitats cognitives quan ens fem grans.

7. No fumar

El tabac és nefast per a tot -fins i tot fa que dormim pitjor- i té conseqüències negatives per a la ment. Els científics afirmen que fumar incrementa el risc de mal cognitiu quan ens fem grans i fins i tot pot multiplicar per dos el risc de patir una demència, si es fumen més de dos paquets al dia.