Apatia, rostre pàl·lid, ulleres, cabell fràgil. Tot sembla apuntar cap a un baix to energètic acompanyat d'uns nivells pobres de ferro. Si ens fem una analítica potser ens detectaran valors de ferritina i hemoglobina baixos, i en cas que ens surtin valors normals o en el límit, pot ser que el nostre cos ens estigui avisant d'una futura anèmia encara no diagnosticada que, si no fem res per evitar-lo, segurament ens confirmarà la pròxima analítica. Una bona manera de canviar el rumb d'aquesta situació i d'ajudar el cos a recuperar la seva vitalitat és abordar l'anèmia a través de l'alimentació.
Ferritina i hemoglobina: dos indicadors clau

Primer de tot, cal descartar aquells aliments o "comestibles" que sobrecarreguen el fetge i que roben nutrients, que, casualment, solen ser els que es consumin més sovint, com el cafè, els sucres refinats, els aliments processats, l'alcohol... Evitar els lladres de nutrients serà la millor inversió per desfer-nos d'aquest cansament crònic i tan molest. Així aconseguirem depurar l'organisme dels tòxics acumulats i aconseguirem un cos més vital i amb més capacitat per absorbir els nutrients que necessita per funcionar adequadament; a més, ajudarem a normalitzar les funcions digestiva, renal i hepàtica. També és interessant fer atenció als aliments que ens proporcionen més ferro, com la carn, els llegums, les verdures verdes, la fruita seca, les algues... Així, donem un respir al fetge i ens assegurarem una bona oxigenació dels teixits. A nivell general, aquí et deixem alguns aspectes per controlar l'anèmia.
Consells per obtenir uns nivells de ferro òptims
- Evitar beure cafè o te després de menjar, ja que dificulten l'absorció del ferro.
- Eliminar els lladres de nutrients: sucres refinats, farines blanques, pa blanc, arròs blanc, pasta blanca, productes de pastisseria industrial...
- El primer pas per tractar l'anèmia és eliminar les toxines que interfereixen en les funcions bàsiques de totes les cèl·lules. Per tant, és recomanable seguir una dieta exempta de tòxics i d'aliments desvitalitzats com l'alcohol, el sucre, el cafè, els productes refinats, els làctics, els additius...
- Consumir aliments rics en vitamina C (aranges, taronges, maduixes, raves, papaia...).
- Si es tenen nivells de ferro baixos i ha de prendre un suplement de ferro, és preferible un d'orgànic –com el gluconat ferrós–, perquè s'assimila millor i no té els efectes secundaris del sulfat ferrós típic: dolor d'estómac, restrenyiment, nàusees, vòmits... Es recomana prendre durant un mínim de 90 dies.
- Una bona opció és prendre un complement alimentari de clorela o espirulina, fonts riques en ferro i en clorofil·la.
- Augmentar el consum d'aliments rics en ferro: llegums, verdures, hortalisses, carn de bona qualitat, fruita seca (ametlles, pinyons), algues (sobretot la dolça).
- Augmentar el consum d'aliments rics en clorofil·la: germinats, algues –especialment la clorela–, verdures i hortalisses.