Un estudi epidemiològic realitzat per la Universitat de Nebraska confirma que el cost del consum anual d'alcohol als EUA ascendeix a 220.000 milions de dòlars. Però aquest no és el principal problema, ja que aquest mateix informe també explica que aquest hàbit incrementa de dos a quatre vegades el risc a patir síndrome de dificultat respiratòria aguda, que és potencialment mortal. I altres investigacions demostren que les persones amb un trastorn per la ingesta d'alcohol estan més predisposades a patir lesions pulmonars i infeccions respiratòries.

El consum d'alcohol és causa de mortalitat

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el consum d'alcohol és una epidèmia en tota regla. Cada any moren 3,3 milions de persones per prendre alcohol, la qual cosa representa el 5,9% de totes les defuncions. Si comparem aquestes xifres amb l'índex de mortalitat mundial que va produir la grip, per exemple, podem confirmar la importància que té el consum d'alcohol en la societat actual.

Alcohol i pulmons

Prendre una copa amb els amics és una forma de socialitzar, i amb mesura difícilment pot portar problemes greus. Però què entenem quan parlem de «beure amb mesura»? Segons l'OMS, el consum mitjà de més de 40 g d'alcohol al dia en dones i de més de 60 g al dia en homes resulta perjudicial.

És precís optar per ser el més caut possible i aconsellar evitar l'alcohol. I, de prendre'l, ingerir-ne fins i tot menys de les quantitats recomanades per l'OMS, sense crear l'hàbit de consum diari.

De veritat afecta l'alcohol als nostres pulmons?

L'alcohol és perjudicial per a la salut. Són molts els estudis que demostren com el consum d'aquesta substància repercuteix en el nostre esòfag, estómac, intestí prim, sistema circulatori, fetge i cervell. Però també afecta els nostres pulmons.

Gairebé tot l'alcohol exhalat prové dels bronquis. Quan bevem, es modifica el sistema mucociliar, que està format per moc i uns pelets (cilis) que s'encarreguen de retenir la brutícia de l'aire i dels microorganismes, afectant les nostres vies aèries superiors (nas i coll). L'aparell mucociliar és la primera línia de defensa dels nostres pulmons i qualsevol error en el seu funcionament pot provocar:

  • Bronquitis recurrent.
  • Pneumònia.
  • Bronquiectasies.

Com no afectarà els nostres pulmons, si els controls d'alcoholèmia es mesuren amb exhalacions? Un estudi realitzat per la Universitat Loyola de Chicago (EUA) va demostrar que els bevedors assidus (més d'una beguda al dia per a les dones i més de dos per als homes) i les persones que es donen un «afartament d'alcohol» almenys una vegada al mes tenien menys òxid nítric (un gas que protegeix els nostres pulmons) exhalat en la respiració que els no bevedors.

El consum crònic d'alcohol repercuteix en el sistema respiratori de la següent manera:

  • Vies superiors. En ells es troben els cilis, i el consum d'alcohol fa que aquests deixin de realitzar la seva funció, permetent el pas de substàncies perilloses als pulmons.
  • Als alvèols es troben els macròfags, unes cèl·lules protectores encarregades d'eliminar els microorganismes que arriben fins a ells. Quan bevem alcohol en excés, aquestes cèl·lules deixen de funcionar provocant així infeccions pulmonars.

A més, alguns estudis indiquen que en dosis moderades d'alcohol augmenta la proteïna HSP90, que, en altes quantitats, es relaciona directament amb el càncer de pulmó.

Per tant, si es pensa beure alcohol, és important recordar que la mesura és fonamental per cuidar la salut; també la dels pulmons.