Són moltes les persones que decideixen canviar el seu estil d'alimentació, bé per salut o bé per estètica. Un gran número d'elles es troben en la tessitura que no poden reduir la quantitat d'aliments que consumeixen ja que presenten ansietat davant del menjar, ja no només en la manera de menjar sinó en la quantitat i qualitat.

Perquè sentim ansietat pel menjar?

Una gran quantitat de productes, com les barretes de cereals, substituts de menjars, etc. tenen un percentatge d'hidrats de carboni que es consumin ràpid al nostre cos, per la qual cosa ens sadollen en prendre'ls però de seguida necessitem consumir més i això desperta les ganes de menjar. Això succeeix perquè nutricionalment prenem productes que són buits, per tant no sadollen al nostre organisme i acaba demanant-nos més per cobrir aquestes necessitats.

En no consumir un percentatge adequat de proteïna i greixos saludables, i basar la nostra alimentació en carbohidrats principalment, la nostra digestió es fa molt ràpid, la glucosa passa ràpidament a la sang, el nostre estómac es buida molt ràpid i la gana es desperta de nou. Consumint proteïna i greix aconseguim que la nostra digestió sigui més lenta en general, fins i tot si hem menjat també carbohidrats, i ens fa una sensació de sacietat.

Moltes persones decideixen canviar el seu estil d'alimentació

Ansietat pel menjar

Com evitar menjar a tota hora i reduir o eliminar l'ansietat pel menjar?

El nostre organisme està dissenyat per aconseguir energia de la glucosa i del greix. Tanmateix, en l'actualitat, amb el baix consum en greixos saludables i amb l'alt consum de carbohidrats, ens hem acostumat a extreure l'energia únicament de la glucosa. Això no significa que no puguem aconseguir que el nostre extregui de nou l'energia del greix, però sí comporta un canvi important en el nostre estil d'alimentació.

No tenim perquè eliminar els carbohidrats de la nostra alimentació. Hem de reduir-los i consumir aquells que són més beneficiosos com el cas dels tubercles. L'equilibri entre les necessitats nutricionals del nostre organisme és fonamental.

Tanmateix, a l'inici, és beneficiós seguir una dieta baixa en carbohidrats perquè el nostre organisme busqui altres fonts d'energia. Això significa que hem de consumir fonts de greixos saludables com per exemple oli d'oliva verge extra, alvocat o productes animals de qualitat. Si reduïm els carbohidrats i consumim aliments baixos en greixos no aconseguirem res.

Una vegada el nostre metabolisme es flexibilitza, és a dir que pot extreure energia tant de la glucosa com del greix, podem tornar a introduir els carbohidrats. Això si, sense convertir-los en la base de la nostra alimentació i consumint-los a la nit ja que ens ajudaran amb l'alliberament de serotonina, amb la qual cosa descansarem millor.

En menjar sota en carbohidrats, la glucosa puja poc i per tant el nostre organisme genera poca insulina i de seguida anivella la glucosa. Quan ja ha passat un parell d'hores des que vam menjar i la glucosa ha baixat, el nostre organisme canviarà per extreure l'energia del greix. Per tant el nostre cervell no enviarà el senyal que necessitem menjar per obtenir més energia. Així els menjars s'espaiaran sense gairebé saber perquè les necessitats del nostre organisme estaran cobertes.