Els problemes d'autoestima són en l'arrel de molts dels problemes psicològics que experimenten les persones. Sense necessitat d'anar de la mà de trastorns mentals, aquesta classe de valoracions pessimistes sobre un mateix fan més probable que s'emporti una vida insatisfactòria, centrada en metes poc ambicioses.
En aquest article repassarem alguns dels problemes d'autoestima més habituals, així com possibles estratègies per gestionar-los i fer que es vagin esvaint.
Per saber com bregar amb aquesta classe de malestar, és bo conèixer els principals tipus de problemes d'autoestima
La importància de l'autoimatge
Pot ser que les relacions personals siguin una cosa complicada, però en moltes ocasions encara ho són més aquestes relacions que establim amb nosaltres mateixos. Amb la idea del jo que cadascun de nosaltres allotja al seu interior.
I és que els problemes d'autoestima són una de les causes més freqüents de malestar psicològic. Aquesta classe de situacions incòmodes, ansiògenes o font de veritable dolor emocional parteixen d'un conjunt de creences que en psicologia és anomenat autoconcepte, o autoimatge, i que conté totes aquestes idees sobre un mateix, els adjectius que defineixen el "Jo".
L'autoconcepte no és una cosa que contemplem fredament, tal com un científic miraria a través d'un microscopi una mostra, sinó que sempre porta amb si una càrrega emocional. A aquest vessant de l'autoconcepte que ha de veure amb com ens sentim davant de la idea que tenim sobre la nostra identitat l'anomenem autoestima.
Així, els problemes d'autoestima són aquestes situacions que apareixen quan la manera en què valorem l'autoconcepte és molt pessimista, i ens fa sentir ansietat, fàstic o altres sensacions i sentiments cada vegada que recordem qui som. Per saber com bregar amb aquesta classe de malestar, és bo conèixer els principals tipus de problemes d'autoestima. Vegem quins són.
Els complexos per falta de talent
És molt possible que bona part dels problemes d'autoestima apareguin davant de la creença que no es té talent per fer una cosa important per a un mateix. Des d'aquesta perspectiva, hi ha una cosa que escapa al propi control i que impedeix o dificulta molt progressar en un àmbit de coneixement o d'entrenament determinat.
Tanmateix, cal tenir en compte que el talent és, simplement, el fruit d'esforçar-se molt durant molt temps, i que el fet de no progressar en alguna cosa acostuma a ser indicatiu de què, simplement, aquesta tasca no motiva prou. Ara bé, perquè aquesta idea faci efecte millorant el nivell d'autoestima és necessari passar per una reestructuració cognitiva, tal com veurem.
La comparació constant
Qui s'obsessiona per comparar-se tota l'estona amb els altres, acaba trobant mil exemples de persones que, en termes generals, semblen ser superiors a un mateix en tots els sentits.
La bona notícia és que la informació que tenim sobre els altres sempre és insuficient i massa esbiaixada com per emetre opinions valoratives amb fonament sobre ells. La mala notícia és que qui li dona prou importància a aquest tipus de qüestions, probablement serà incapaç de tenir en compte aquest raonament, i simplement pensarà recurrentment en el dolent que és un mateix en comparació a d'altres.
Els sentiments de culpa
Culpar-se per errors comesos en el passat, ja siguin per fer alguna cosa o per no haver-ho fet, és una font comuna de problemes d'autoestima. La vida ens dona moltes oportunitats per fallar, i algunes vegades el sentiment de culpa queda enquistat.
Malgrat que aparentment aquest sentiment ens parla del reconeixement d'una cosa que no hauria d'haver ocorregut, no sempre es tradueix en la voluntat d'evitar caure en la mateixa classe d'equivocacions. Però, quan sí que s'intenta compensar la situació, això és una manera per si mateix de solucionar el problema d'autoestima, si es gestiona l'autoconcepte de la manera adequada.
Com acabar amb el malestar?
Els casos més greus i evidents de problemes d'autoestima han de ser tractats per psicòlegs, ja que tenen els recursos per fer una cosa molt necessària en aquests casos: ajudar-nos a canviar la manera en què pensem sobre nosaltres mateixos, i fer que adoptem hàbits coherents amb un nivell d'autoestima normal.
Aquestes dues vies d'acció, típiques de la teràpia cognitivoconductual, permeten tornar a la normalitat en qüestió de setmanes o pocs mesos