El cacau és font de nutrients essencials per a l'organisme, conté substàncies amb grans beneficis per a la salut i a més, és l'ingredient principal de la xocolata. Els grans del cacau tal i com els coneixes, són les llavors fermentades i assecades de l'arbre del cacau. Les quins, són la base de la xocolata i molts altres plats típics de zones com Mèxic, Nicaragua, Guatemala o Costa Rica, entre d'altres.

Cal diferenciar cacau de xocolata

Els beneficis del cacau per a la salut són nombrosos, tant per a el cos com per a la ment. De fet, una bona dieta saludable, inclou com a recomanació mèdica el consum d'una porció de cacau al dia. Ara bé, és important diferenciar el que és el cacau de la xocolata, perquè en aquest últim cas, no és tan saludable com es podria esperar.

Propietats nutricionals del cacau

Els amants de la xocolata es compten per milions a tot el món, tanmateix, els beneficis d'aquest aliment són encara una mica desconeguts. Una cosa que sens dubte ha de canviar, ja que el consum de cacau de forma regular és beneficiós per a la salut mental i la salut física. Entre altres bondats, el cacau és font de polifenols rics en antioxidants que combaten l'envelliment cel·lular.

Quant al valor nutricional del cacau, podem parlar que conté nutrients tan importants per a la salut com el ferro, el calci, el fòsfor, el magnesi o el coure. També és una important font de carbohidrats, proteïna vegetal i fibra alimentària que afavoreix el bon funcionament del trànsit intestinal. I, per si fos poc, és un aliment amb una insignificant aportació de colesterol.

Cacau
Cacau

Ara bé, perquè tots aquests nutrients del cacau siguin realment beneficiosos, és fonamental consumir-lo de forma correcta. El que sens dubte, encara resulta una cosa complexa, ja que per a moltes persones el cacau i la xocolata són el mateix, i res més lluny de la realitat. La xocolata és un producte fabricat a base de cacau, greixos, lactis i sucre, entre d'altres. Quan el percentatge de cacau és molt baix i el de sucre excessivament alt, l'aliment és més perjudicial que beneficiós. Per això, s'ha de consumir el cacau en la seva versió més pura.

Beneficis per a la salut

Els beneficis del cacau per a la salut tant física com mental són nombrosos. Entre d'altres, es tracta d'un antiinflamatori natural, és antioxidant gràcies als polifenols que conté, té propietats anticancerígenes i també antial·lèrgiques. Però a més de tots aquests beneficis, el cacau compta amb tots aquests avantatges per a la salut a nivell físic i també a nivell mental.

  • Afavoreix la memòria i l'aprenentatge: El cacau conté una substància anomenada flavonol que protegeix les neurones i la salut del cervell.
  • Millora els estats emocionals: Els flavonols que conté actuen com a antidepressius naturals, ajudant a millorar l'estat d'ànim.
  • Ajuda a millorar la salut sexual: Entre altres substàncies, el cacau conté feniletilamina que actua com a afrodisíac natural, a més de millorar i augmentar la sensació de satisfacció.
  • Millora els símptomes de la síndrome premenstrual: Aquest ric aliment ajuda a millorar la producció de serotonina que es redueix durant la síndrome premenstrual. Això actua com un calmant i ajuda a millorar els canvis d'humor hormonals.
  • Redueix la pressió arterial: Els antioxidants ajuden a millorar la pressió arterial quant que actuen com a relaxant dels vasos sanguinis. D'aquesta forma, el cor no ha de treballar tant i es pot millorar la pressió arterial.
  • És un aliat contra el restrenyiment crònic: En aquest cas es tracta del consum del cacau en pols, ja que en ser tan ric en fibra afavoreix el moviment intestinal. Amb això es millora l'evacuació i es millora la consistència dels excrements, que en ser més toves es poden evacuar amb més facilitat.