L'aigua és el component principal dels éssers vius. Quan naixem, el nostre cos té un 75% d'aigua, quantitat que disminueix al 60% en l'edat adulta. L'aigua exerceix múltiples funcions en l'organisme, per la qual cosa és important hidratar-nos de forma adequada cada dia. Vols saber com fer-ho?

Entre altres funcions del nostre organisme, l'aigua és l'encarregada de proporcionar el mitjà de transport als components de la sang; dissol i traspassa els nutrients a les diferents cèl·lules; proporciona el medi adequat perquè es realitzin múltiples reaccions bioquímiques. L'aigua és també l'encarregada de retirar els residus i productes de rebuig del metabolisme cel·lular (processos d'eliminació). Finalment, gràcies a l'elevada capacitat d'evaporació de l'aigua, ens ajuda també a regular la nostra temperatura corporal.

L'aigua exerceix múltiples funcions en l'organisme

Cada dia perdem entorn de dos litres i mig d'aigua, a través de l'orina, els excrements, la suor i la respiració, per la qual cosa és important restituir aquesta pèrdua per mantenir l'organisme bé hidratat. Per això, és molt important consumir una quantitat suficient d'aigua cada dia per al correcte funcionament dels processos d'assimilació i, sobretot, per als d'eliminació de residus del metabolisme cel·lular.

Aigua
Aigua

Es necessiten uns tres litres d'aigua al dia com a mínim, els que la meitat aproximadament els obtenim dels aliments i l'altra meitat hem d'aconseguir-los bevent. Necessitem, per tant, prendre prop d'1,5 litres d'aigua o altres líquids (tan sols 6-8 vasos al dia), per equilibrar les pèrdues d'aigua i mantenir el nivell adequat d'hidratació.

Recomanacions generals sobre el consum d'aigua

  1. Com a norma general, hem de beure en els intervals entre menjars, entre dues hores després de menjar i mitja hora abans del següent àpat. Si consumim aigua en grans quantitats durant o després dels apats, disminuïm el grau d'acidesa de l'estómac, en diluir els sucs gàstrics; això pot provocar la inactivació d'alguns enzims que requereixen un determinat grau d'acidesa per actuar, amb la qual cosa la digestió s'alenteix.
  2. Recorda que si les begudes que prenem amb els menjars són fredes, la temperatura de l'estómac disminueix i la digestió s'alenteix encara més.
  3. Està especialment recomanat beure un o dos vasos d'aigua tot just aixecar-se; així aconseguim una millor hidratació i activem els mecanismes de neteja de l'organisme.

No totes les aigües són iguals

L'aigua es classifica segons la composició de minerals que contingui i la concentració d'aquests. Això depèn del recorregut subterrani que realitza en brollar a l'exterior, en el qual arrossega i dissol diversos minerals en quantitats variables.

En funció de la seva composició i grau de mineralització (contingut total de minerals), les aigües poden ser de:

  • Mineralització forta: més de 1.500 mg de residu sec, és a dir, de minerals per litre.
  • Mineralització feble: fins a 500 mg/l.
  • Mineralització molt feble: fins a 50 mg/l.

En alguns casos, l'aigua pot ser una font excel·lent de minerals i ens ajuda a cobrir les ingestes recomanades d'aquests nutrients i evitar, així, les deficiències.