Els problemes de son de la dona tenen a veure amb els diferents canvis hormonals que té l'organisme femení en el cicle menstrual i al llarg de les diferents etapes de la vida, segons experts de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica.
Per això, repassarem les diferents situacions hormonals per les quals va travessant la dona al llarg de la seva vida.
Etapa de la dona fèrtil
Quan comença la menstruació, s'han observat diferents situacions. Durant la síndrome premenstrual, la dona pot tenir problemes de conciliació del son, la qual cosa li produeix més cansament i somnolència diürna.
Durant la gestació, els problemes de son varien en cada un dels trimestres de l'embaràs. En el primer trimestre de l'embaràs, augmenta l'hormona progesterona, la qual cosa provoca un son més fragmentat i més somnolència diürna. A més de tenir aquesta somnolència, aquest trimestre de l'embaràs es caracteritza per tenir nàusees, vòmits i més cansament. Tot això provoca que la dona tingui una mala qualitat del son.
En el segon trimestre, la dona pateix la fragmentació del son, però té una millor qualitat del son. I, en el tercer trimestre de l'embaràs, entre el 75 i el 84% de les embarassades tenen dificultats per dormir, per molèsties físiques, necessitat d'orinar a la nit, rampes i reflux gastroesofàgic.
El postpart
Les dones tenen el son molt més interromput i s'aixequen molt sovint. En dormir malament de nit, recuperen el son amb una migdiada durant el dia i també van dormint amb el nadó, a estones. La mare ha de procurar dormir quan ho fa el nadó. En la lactància, hi ha un augment del son, que és més lent i profund, a causa de l'augment de la prolactina, l'hormona que se segrega durant aquest període.
La menopausa
Una vegada finalitzada l'etapa fèrtil de la dona, s'inicia un període que es caracteritza per canvis físics i emocionals molt importants i en què no totes les dones tenen els mateixos símptomes. Algunes dones presenten fogots. A vegades els fogots no provoquen que es despertin, mentre que altres dones poden arribar a suar i es desperten. El 20% de les dones són asimptomàtiques i el 80% simptomàtiques, però no totes amb el mateix grau de gravetat. A més dels fogots i sudoracions, les dones que entren en la menopausa poden tenir trastorns del son, de l'estat d'ànim, problemes genitourinaris, sequedat i disfunció sexual.
La tercera edat
Les dones tenen un risc més alt de patir insomni que els homes i cal recordar que el son és fonamental per a un envelliment saludable. La falta de son en persones grans augmenta les malalties cardiovasculars, els trastorns metabòlics, i el deteriorament cognitiu.
Les malalties més habituals del son en la dona són l'apnea del son, l'insomni i la síndrome de cames inquietes. En les dones, el 90% dels casos de l'apnea del son no estan diagnosticats. Quant a la síndrome de les cames inquietes, apareix amb freqüència en la dona gestant i també hi pot haver un empitjorament d'aquest trastorn en la menopausa.
Tenir uns bons hàbits del son comprèn les següents mesures:
- Respectar el ritme circadiari de la dona, que, en general, necessita anar-se'n a dormir més aviat que l'home, quan en la cultura actual ambdós es tendeixen a anar a dormir en el mateix moment.
- En el cas de les dones menopàusiques, vigilar la temperatura de l'habitació perquè no sigui excessivament calorosa i evitar posar la calefacció molt alta; vestir un pijama lleuger; seguir una nutrició adequada, rica en verdures, i evitar el sobrepès.
- Fer exercici cada dia de la setmana.
- Evitar prendre cafè poques hores abans d'anar-se'n a dormir.
- No utilitzar les pantalles abans de dormir, hàbit nociu que desvetlla i que és més habitual entre els adolescents. Els nens tendeixen a utilitzar més els videojocs, mentre que les nenes s'entretenen més amb els telèfons mòbils.
- No fumar, ni beure alcohol.
- Davant dels fogots, prendre tractaments farmacològics en els casos en què els prescrigui el metge.
- Davant de l'insomni, recórrer a la teràpia cognitiva conductual; administrar teràpia hormonal en casos seleccionats i també la teràpia no hormonal, per evitar sempre que sigui possible l'administració de medicació.
- Davant de l'apnea del somni, aplicar la teràpia consistent en pressió positiva del flux (CPAP) en els casos en què estigui indicada.
- Davant de la síndrome de les cames inquietes, si és necessari, administrar suplements de ferro oral.