Cada vegada es publiquen més estudis científics que reforcen els beneficis del consum de bolets. I és que tenen moltes propietats terapèutiques que val la pena conèixer per tal de treure'n tots els beneficis possibles per a la salut. Per exemple, molta gent no sap que els bolets són un aliat de les persones amb hipertensió, que és un dels problemes de salut més habituals entre la població general. El secret es troba en l'elevada concentració de potassi, un aliat natural que ajuda a controlar els nivells de pressió arterial. Aquest nutrient exerceix un paper important en el metabolisme cel·lular i en la posada en marxa del sistema nerviós i muscular.

Tot i que semblen molt grans, la veritat és que més del 90% de la composició dels bolets és aigua, la qual cosa explica per què són tan apreciats per les persones que es preocupen per mantenir la figura. Tots els xampinyons són bolets i tots els bolets són fongs, però hi ha milers de fongs que no són bolets.

Bolets
Bolets

Més del 90% de la composició dels bolets és aigua

Beneficis dels bolets

  • Contenen molta fibra, que facilita la posada en marxa de l'intestí.
  • Ajuden a controlar el colesterol i a prevenir les malalties cardiovasculars. Això és una cosa molt important per al nostre benestar, i també una preocupació de salut pública.
  • Si es fan fregits, els bolets aporten més calories. El millor és pensar solucions creatives i saboroses, com un arròs de bolets, massa amb bolets o blat de moro, amanides o sopes. Per una qüestió de seguretat, és millor comprar els bolets envasats, i cal posar atenció a l'origen.
  • Gairebé sense calories (28 kcal per cada 100 g) i amb pocs greixos, els bolets també aporten una quantitat important de proteïnes (per exemple, 100 g de xampinyons comestibles frescos corresponen a prop de 5 g de proteïnes).
  • El consum regular de bolets aporta vitamina A i C, vitamines del complex B i minerals (seleni, calci, iode, fòsfor). La vitamina B promou la protecció de la pell, la visió i el sistema digestiu, mentre que el seleni, per exemple, protegeix la tiroide, reforça el sistema immunitari i és un important antioxidant.
  • Els folats, també presents en els xampinyons comestibles, prevenen la malformació del fetus i malformacions congènites.

Segons les regles de l'alimentació saludable, és important que aquesta sigui variada, amb la ingestió regular de fruita, verdures, llegums, peix, carn blanca i lacticinis. L'aigua tampoc no ha de faltar, gaire menys l'exercici físic, un aliat indispensable per a cremar calories i augmentar massa muscular.