L'albercoc és el fruit de l'albercoquer (Prunus armeniaca, Armeniaca vulgaris). L'albercoquer és un arbre de la família de les rosàcies. Aquesta família inclou més de 2.000 espècies diferents distribuïdes per regions temperades de tot el món. L'albercoc es consumeix de manera habitual com una fruita fresca, encara que també és fet servir en la fabricació de sucs, melmelades i els denominats "orellanes", que són albercocs secs. Atès que durant la primavera i l'estiu és quan més el consumim, hem volgut conèixer una mica més aquesta fruita.

Una fruita rica en vitamines

L'albercoc és un fruit de carn sucosa, ferm i sabor dolç. Els albercocs presenten diferent mida, color i fins i tot temporalitat depenent de la varietat, però principalment es caracteritza per madurar de maig a setembre. Són arrodonits amb un solc en la part mitjana, presenten un tacte vellutat, tonalitats entre vermellós, groc i ataronjat; o fins i tot un color rosat en la seva maduresa, presenten una llavor en forma d'ametlla a l'interior del fruit.

Albercoc

L'albercoc presenta una baixa aportació energètica, fins i tot comparada amb altres fruites. Cada 100 grams de porció comestible aporta menys de 40 kcal. Conté un alt contingut d'aigua i sota en hidrats de carboni, tot just conté proteïnes i greixos. Presenta elevat contingut en fibra.

Quant al seu contingut en minerals destaca per un elevat contingut en potassi seguit de magnesi i de calci, encara que el calci procedent d'aquesta font és d'inferior aprofitament que el calci procedent d'altres fonts alimentàries. També presenta quantitats adequades de ferro.

L'albercoc és elevat en provitamina A. El beta-carotè o provitamina A es transforma en vitamina A en l'organisme humà tal com aquest el necessita, sent essencial per a la visió, per al bon estat de la pell, cabell, mucoses, ossos i per al bon funcionament del sistema immunològic. A més, té propietats antioxidants. L'albercoc també proporciona un elevat contingut en vitamina C, amb acció antioxidant, així com vitamina E, podent arribar a assolir el 49% de la quantitat diària recomanada d'aquesta vitamina amb el consum d'una ració formada per 3 albercocs diaris.

L'albercoc presenta en la seva composició àcids orgànics com l'àcid màlic i l'àcid cítric. Aquests àcids s'encarreguen de potenciar l'acció de la vitamina C, afavorir l'absorció intestinal del calci i de facilitar l'eliminació de l'àcid úric. Els albercocs madurs presenten menor quantitat d'aquests àcids.

En la medicina asiàtica, es considera que l'albercoc té propietats medicinals i es recomana el seu consum regular com a antisèptic per a persones amb malalties respiratòries.

Per a què serveix?

A causa dels seus components nutricionals, al seu alt contingut en aigua i al seu sota contingut en quilocalories, l'albercoc és un aliment ideal a afegir en dietes d'aprimament i per a esportistes, ja que ajuda una correcta hidratació gràcies al seu elevat contingut d'aigua. D'altra banda, a causa del seu elevat contingut en fibra, millora el trànsit intestinal, alleujant el restrenyiment.

Gràcies al seu elevat contingut en provitamina A que posteriorment serà transformat en vitamina A per l'organisme humà, és d'especial interès per a una correcta visió, per al bon estat de la pell, del cabell, de les mucoses, dels ossos i per al bon funcionament del sistema immunològic, a més de tenir propietats antioxidants. El seu contingut en ferro contribueix a cobrir els requeriments d'aquest mineral, ajudant a combatre l'anèmia ferropènica.