El natural sempre va bé conèixer-lo, és per això que hem volgut conèixer una herba molt curiosa: l'alfàbrega morada. Avui dia, la varietat d'herbes que podem trobar és immensa, amb la qual cosa és possible que molts no la facin servir a la seva cuina, però segurament tots hem menjat alfàbrega, seca o fresca, en alguna preparació.

L'alfàbrega és una planta anual. Posseeixen fulls suaus i petits; les flors són blanques i arriba a mesurar fins a 90 cm. d'altura. És originària de l'Àfrica, les illes del Pacífic i l'Àsia tropical. L'alfàbrega va ser introduïda a Europa procedent d'Orient, al segle XVI i encara és feta servir com a herba culinària. Desgraciadament, l'herba seca no es pot comparar amb el sabor dels fulls acabats de tallar del jardí.

Una planta originària de l'Àfrica

Es conreen diversos tipus d'alfàbrega, entre elles, aquesta que té un color tan especial morat. Hi ha una varietat amb fulls semblants a les de l'enciam. El sabor de cada una d'elles depèn del seu contingut en oli volàtil. Una d'aquestes formes conreades té un lleuger gust de menta piperita.

És una planta relativament fàcil de conrear. Tant aquesta espècie com d'altres es poden tenir en testos. No li agraden les baixes temperatures i durant l'hivern dels climes freds, només pot ser conreada dins de casa.

alfàbrega

 

Té un color molt bonic i que la fan peculiar. És un color que crida l'atenció. L'alfàbrega morada, pel seu cridaner color porprat, és utilitzada per decorar els plats i per formar part dels vinagres d'herbes. Encara que tenen similars característiques, l'alfàbrega morada, també coneguda com a regular, es distingeix de la verda pel seu notable color i pels seus fulls arrugats. És del gènere Ocimus de l'espècie basilicus, varietat Opal. Caracteritzada per la seva essència semblant al clau.

I la fem servir com l'alfàbrega verda que gairebé tots coneixem. Sobretot en sopes, amanides, guisats de peix i de carn. És ideal per acompanyar al tomàquet, el mateix en amanides com en salses, pizzes o plats de pasta en general. Aquesta herba morada s'utilitza molt per decorar plats. Els fulls secs i reduïts també es fan servir com s'utilitzava antigament el rapè. També es pot utilitzar en preparacions dolces.

No és fàcil d'aconseguir als mercats però ara ja la coneixem. És possible que la vegem en algun mercat o puguem comprar llavors per sembrar en un test. Així que la pròxima vegada que la vegis a la teva botiga o al teu herbolari de confiança, que sàpigues que pot ser una excel·lent opció.