El calci és un mineral imprescindible per a la salut òssia, muscular, nerviosa, cardiovascular, sanguínia, etc, que és present en un ventall no massa gran d'aliments. A més, requereix una assimilació complementària de vitamina D i la nostra eficiència d'absorció és molt baixa.
Per això, és molt important tenir en compte que hi ha alguns aliments que redueixen aquesta, ja per si mateix baixa, eficiència d'absorció. Amb els següents aliments caldria vigilar i reduir el seu consum, ja que poden bloquejar de manera més o menys important (dependrà de molts factors interns i externs) l'absorció de calci. Evidentment no s'han de suprimir, ja que són també necessaris per a una alimentació saludable. Simplement cal moderar el seu consum. Vegem-los.
1. Xocolata
Males notícies per als amants de la xocolata. Aquest aliment és ric en tanins, unes substàncies que, malgrat tenir moltes propietats beneficioses per a l'organisme, també poden unir-se al calci, formant uns agregats que impedeixen que el cos absorbeixi el mineral.
No se l'ha d'eliminar ni de bon tros, simplement intentar no consumir xocolata i aliments rics en calci junts. Per tant, totes aquelles begudes de xocolata amb llet no són bones opcions (tampoc no vol dir que se suprimeixi del tot l'absorció, però sí que és menor) si volem una bona assimilació d'aquest mineral.
No hem de suprimir aquests aliments, però moderar-los sí
2. Sal
La sal no afecta directament l'absorció de calci, però sí que pot fer que es perdi més d'aquest mineral, ja que estimula la seva eliminació a través del filtrat pels ronyons. De tota manera, sempre que no es facin excessos amb la sal, no passa absolutament res. Simplement cal tenir-ho al cap.
3. Cafeïna
Males notícies, ja que en moltes persones, gran part de la ingesta de llet i, per tant, de calci, es dona prenent cafè. I és que la cafeïna impedeix que s'absorbeixi el calci. Ara bé, això només és rellevant en homes (en dones sembla que no afecta l'absorció) que prenen, com a mínim, 4 tasses de cafè al dia. De nou, mentre no es facin excessos, no passa res.
4. Sucre
El sucre és més nociu, en aquest sentit, que la sal. I és que el sucre, a més d'afectar directament l'absorció (la sal no ho feia) de calci, també inhibeix la de vitamina D. Per això, especialment en edats sensibles en el que a salut òssia es refereix (infantesa i edat molt adulta), caldria evitar els excessos amb els productes rics en sucre.
5. Aliments rics en oxalats
Present en maduixes, remolatxa i fins i tot verdures de full verd (irònic, ja que també són riques en calci) com els espinacs i l'api, els oxalats fan que el calci passi de la seva forma soluble en forma d'ió a una forma insoluble que no pot ser absorbida. Per això, és important no fer excessos o, almenys, no prendre aliments rics en calci juntament amb aquests productes.