Els espinacs són una de les verdures més populars a les nostres cuines i una font increïble de nutrients essencials. Com veurem, les seves fulles contenen un autèntic còctel de propietats beneficioses per a l'organisme, per la qual cosa el seu consum ens pot ajudar a millorar sensiblement la nostra salut.
Propietats dels espinacs
- Els espinacs són coneguts, fonamentalment, pel seu contingut en ferro, que ajuda a lluitar contra l'anèmia. Els que ja tenen uns anys recordaran al personatge de còmic i de dibuixos animats Popeye, un marí que multiplicava la seva força cada vegada que menjava una llauna d'espinacs, aconseguint així reduir el malvat Brutus. Tanmateix, aquesta verdura compta amb molts més nutrients essencials.
- El seu contingut en antioxidants (principalment luteïna i zeaxantina) és enorme, el que les converteixen en un aliment molt indicat per lluitar contra la degeneració macular lligada a l'edat, així com a altres problemes de salut visual, com les cataractes.
- Són molt riques en vitamina K i magnesi, així com en calci i potassi. Tot això li atorga importants propietats per garantir una bona densitat òssia i reforçar els teixits.
- Entre altres oligoelements, destaca la presència de sulforafam, un agent amb propietats anticancerígenes que protegeix el fetge, els pulmons, el còlon i els ovaris.
- I no podem oblidar la vitamina A, que contribueix que la nostra pell i cabell lluïn resplendents.
- Si a tot això li afegim el seu contingut en fibra, que ens ajuda a millorar el trànsit intestinal i a mantenir a ratlla la gana, tenim el còctel perfecte per a una dieta saludable.
Com preparar-les, en cru o cuinades?
Una de les preguntes més freqüents és si és millor menjar els espinacs crus o cuinats. No hi ha una pregunta correcta, ja que depèn dels beneficis que estiguis buscant en consumir aquesta verdura.
Si les consumim crues, l'aportació de vitamines és més gran, ja que aquestes se solen degradar una mica amb el cuinat. Tanmateix, si el que busquem és aportació de minerals, la seva concentració serà més gran si les consumim cuinades, sobretot si ho fem al vapor o saltejades. També manté millor el seu contingut en luteïna i zeaxantina si les sotmetem a aquests processos de cuinat.
Si les consumim crues, l'aportació de vitamines és més gran
Sobretot, recordeu que si optem per coure-les massa temps perdrem moltes de les seves propietats, per la qual cosa és molt recomanable reutilitzar l'aigua de la cocció per a altres elaboracions.
Com i quan es planten els espinacs
Si comptem amb un hort a casa, podem plantar espinacs. La sembra es duu a terme en fileres i les llavors es planten directament sobre la terra. Si no disposem de tant espai també podem fer el mateix en una jardinera, sempre que tingui, almenys, 15 centímetres de profunditat.
La sembra es comença a dur a terme quan acaba l'estiu i es pot prolongar fins als inicis de la primavera.