Les faves han passat a ser plat de gent humil a menja vista a molts restaurants. Cada vegada les trobem a més receptes en tota mena de restaurants, aprofitant tot el seu valor nutritiu i gaudint del seu peculiar sabor. Les faves són les llavors del fruit d'una planta (Vicia faba) pròpia de climes càlids, que es planta a l'hivern, dona els seus primers fruits a començaments de la primavera i dura fins a l'estiu.

Les faves són originàries de l'Orient Mitjà, des d'on es va estendre el seu cultiu als països que delimiten la franja mediterrània. Se sap igualment que romans i grecs eren grans consumidors de faves i bé les prenien crues, com les utilitzaven per fer pa, cotes o cuites i que, per a les antigues civilitzacions, fins i tot estaven dotades de cert simbolisme. Si mirem a l'actualitat, els principals productors de faves en l'actualitat són Algèria, la Xina, Xipre, el Marroc i Espanya. Espanya és el país europeu que més faves consumi i són nombrosos els plats elaborats amb elles.

Les faves, riques en proteïnes i ferro

Les faves tendres tenen un contingut energètic quatre vegades menor que les faves seques. Les faves són una excel·lent font de proteïna vegetal (faves verdes 4,60 g/100 g, faves seques 26,10 g/100 g). No obstant això, com en la resta dels llegums (llenties, mongetes, cigrons, soja, pèsols), és una proteïna deficitària en un aminoàcid essencial denominat metionina. Aquest aminoàcid es troba en bona proporció en els cereals, pel que interessa combinar ambdós tipus d'aliments (faves amb arròs, per exemple), per tal d'augmentar la qualitat proteica.

Faves, un aliment ric en proteïna vegetal

Altres de les aportacions de les faves, són les següents:

  • El seu contingut en hidrats de carboni és igualment alt (faves verdes 8,60 g/100 g, faves seques 32,50 g/100 g), sent majoritàriament hidrats de carboni complexos, en forma de midó.
  • També destaca la seva aportació de fibra (faves verdes 4,2 g/100 g, faves seques 27,60 g/100 g), mentre que amb prou feines contenen grasses (faves verdes 0,4 g/100 g, faves seques 2,10 g/100 g).
  • Entre les seves vitamines, destaquen la vitamina B1 (0,17 mg/100 g), àcid fòlic (78 microg/100 g), així com la vitamina C (24 mg/100 g) que suposa aproximadament la meitat de la vitamina C que pot contenir un cítric.
  • Respecte al seu contingut mineral, són especialment riques en ferro (0,9 mg/100 g). L'absorció d'aquest ferro vegetal (ferro no hemo) es veu potenciada per la presència simultània de vitamina C. També contenen altres minerals com a potassi, sodi, fòsfor i magnesi.