Les flatulències, comunament conegudes com a gasos intestinals, són una experiència normal del sistema digestiu. Tanmateix, quan es tornen excessives poden causar incomoditat i vergonya. Comprendre quins aliments i hàbits contribueixen a la producció de gasos pot ajudar a manejar-los millor.

 

Ingerir aliments ràpidament pot fer que t'empassis aire juntament amb el menjar, la qual cosa s'acumula a l'intestí com a gas. Mastegar a poc a poc i menjar amb calma pot reduir aquesta ingesta d'aire

 

Aliments que produeixen flatulències

  1. Llegums: Mongetes, llenties i cigrons són notoris per causar gasos a causa del seu alt contingut en oligosacàrids, un tipus de sucre que el cos humà no pot digerir completament. Els bacteris a l'intestí fermenten aquests sucres, produint gasos com a resultat.

  2. Vegetals crucífers: Bròcoli, cols de Brussel·les, coliflor i col de cabdell també són coneguts per causar flatulències. Aquests vegetals contenen rafinosa, un sucre complex que també és fermentat per bacteris a l'intestí.

  3. Productes lactis: Les persones amb intolerància a la lactosa poden experimentar gasos i altres problemes digestius quan consumeixen llet, formatge i altres productes lactis. La lactosa no digerida a l'intestí gruixut és fermentada pels bacteris, generant gasos.

  4. Aliments rics en fibra: Encara que la fibra és essencial per a una dieta saludable, consumir-la en grans quantitats, especialment de fonts com grans sencers i certs vegetals, pot provocar gasos. La fibra no és completament digerible, i els bacteris de l'intestí la fermenten, produint gasos com a subproducte.

  5. Begudes carbonatades: Refrescos, cerveses i altres begudes gasoses contenen diòxid de carboni, que pot acumular-se en el sistema digestiu i provocar flatulències.

 

heidi walley MNToefm1Px4 unsplash
Consumir sorbets o qualsevol beguda ingerida per palla motiva l'aparició de flatulències/ Foto: Unsplash

 

Hàbits que contribueixen a les flatulències

  1. Menjar ràpidament: Ingerir aliments ràpidament pot fer que t'empassis aire juntament amb el menjar, la qual cosa s'acumula a l'intestí com a gas. Mastegar a poc a poc i menjar amb calma pot reduir aquesta ingesta d'aire.

  2. Parlar mentre menges: Similar a menjar ràpidament, parlar mentre mastegues també pot portar a empassar-se aire. És preferible limitar les converses durant els apats per minimitzar la ingesta d'aire.

  3. Xiclets i caramels durs: Mastegar xiclet o llepar caramels durs incrementa la quantitat d'aire empassat, la qual cosa pot augmentar la producció de gasos.

  4. Consum de begudes amb sorbet: Utilitzar canyetes o sorbets per beure també pot fer que t'empassis més aire, contribuint a l'acumulació de gasos al tracte digestiu.

 

Prevenció i maneig de les flatulències

Per reduir la incidència de flatulències, és important moderar la ingesta dels aliments esmentats anteriorment. A més, adoptar hàbits alimentaris saludables pot ser molt beneficiós. Aquí hi ha algunes recomanacions:

  • Incrementar la fibra gradualment: Introduir fibra lentament en la dieta permet que el sistema digestiu s'adapti millor, reduint la fermentació excessiva i la producció de gasos.
  • Hidratar-se bé: Beure prou aigua facilita la digestió i pot ajudar a reduir l'acumulació de gasos.
  • Consumir probiòtics: Aliments com a iogurt amb cultius vius poden ajudar a equilibrar la flora intestinal i reduir la producció de gasos.
  • Identificar intoleràncies alimentàries: Fer atenció a com reacciones a certs aliments pot ajudar-te a identificar i evitar aquells que et causen problemes digestius.

 

En conclusió, encara que les flatulències són una part normal del procés digestiu, certs aliments i hàbits poden exacerbar-les. En fer ajustaments dietètics i modificar alguns hàbits quotidians, és possible minimitzar la incomoditat associada amb els gasos i millorar la salut digestiva en general.