La intolerància a la lactosa és un problema digestiu relativament comú, que es calcula que afecta a més de la meitat de la població i que es produeix quan les persones no tenen suficient quantitat d'un enzim anomenat lactasa, que es troba a l'intestí i que és necessària per descompondre la lactosa, el sucre principal de la llet. Quan els intolerants ingereixen lactosa no es digereix correctament a l'intestí i pateixen símptomes com a nàusees, dolor abdominal, bases, inflor o diarrea.

És important destacar que no és el mateix una intolerància que una al·lèrgia. La intolerància es produeix quan l'organisme no digereix un aliment o un dels seus components i no produeix una reacció del sistema immune que és el que pot portar problemes més importants de salut.

El tractament per als intolerants a la lactosa consisteix en una dieta restrictiva en el que a la lactosa es refereix. Moltes persones deixen immediatament d'ingerir qualsevol aliment derivat dels lactis o que puguin contenir alguna traça. Però el cert és que no tots contenen prou lactosa per causar problemes a les persones amb intolerància.

Encara que el millor és sempre consultar amb l'especialista, hi ha alguns aliments lactis que són naturalment baixos en lactosa, com els que veiem a continuació.

Mantega

La mantega és un producte lacti amb alt contingut de greix que s'elabora batent la nata o la llet per separar els seus components sòlids i líquids. La part líquida de la llet, que conté tota la lactosa, s'elimina durant el processament.

Això significa que el contingut de lactosa de la mantega és molt baix: 100 grams només contenen 0,1 grams de lactosa. La mantega feta amb productes lactis fermentats i productes de mantega aclarida, com el ghee, conté fins i tot menys lactosa que la mantega normal.

Mantega / Pixabay

Formatges curats

Els formatges s'elaboren agregant bacteris o àcid a la llet i després separant el mató de formatge que es forma del sèrum. Atès que la lactosa de la llet es troba al sèrum, gran part s'elimina quan s'elabora el formatge. Tanmateix, la quantitat que es troba al formatge pot variar, i els formatges amb les quantitats més baixes de lactosa són els que es curen durant més temps, perquè els bacteris poden descompondre part de la lactosa restant, la qual cosa redueix el seu contingut. Els formatges amb baix contingut de lactosa són el parmesà, el suís i el cheddar.

Iogurts probiòtics

Els iogurts probiòtics contenen bacteris vius que poden ajudar a descompondre la lactosa. En aquesta revisió d'estudis publicada a The American Journal of Clinical Nutrition es demostra que, quan menjaven iogurt, el tracte digestiu de les persones intolerants a la lactosa retenia un 60% menys de lactosa sense digerir que quan consumien la mateixa quantitat de llet. Els iogurts grecs contenen més greix i menys lactosa, per la qual cosa els nivells són menors. Així i tot, són les persones les que han de comprovar per si mateixes el seu efecte a l'intestí, perquè no tots els intolerants toleren la mateixa quantitat de lactosa.

Batuts amb proteïna de llet

Les proteïnes en pols generalment s'elaboren a partir de les proteïnes del sèrum de la llet, que és la part líquida de la llet que conté lactosa. Tanmateix, la quantitat de lactosa que es troba a la proteïna de sèrum en pols pot variar, segons com es processi el sèrum. La millor opció són els elaborats amb aïllat de sèrum de llet, que conté els nivells més baixos de lactosa.

Quefir

Igual com el iogurt, el quefir és un aliment probiòtic elaborat amb bacteris vius que ajuden a descompondre i digerir la lactosa en la llet. Això significa que les persones amb intolerància a la lactosa poden tolerar-ho millor quan es consumi en quantitats moderades.