Creus que els aliments light són la panacea? Creus que un aliment light et dona via lliure per al seu consum? Hi ha un gran ventall econòmic amb els aliments light però moltes vegades no són el que semblen. En aquesta ocasió analitzarem profundament el que alguns prometen, i el que s'amaga realment darrere.

La influència de la societat, notablement preocupada pel manteniment de la silueta i per la possibilitat de portar un alimentació sana, és la culpable d'aquest augment de l'oferta "lleugera" i el dolent d'aquesta espècie de boom és que pot provocar una certa confusió en el consumidor.

Això converteix als aliments light en tot un recurs en la indústria de molts productes calòrics com a brioixeria, refrescos, patates fregides...s'han convertit al producte estrella antiremordiments, total, com és light m'ho puc permetre no?

aliments light

Què és un aliment light?

El terme light significa "lleuger" i gairebé tots els aliments tenen la seva versió light o lleugera. Només els aliments amb una reducció del 30% de calories i que tinguin un producte »original» de referència al mercat poden ser considerats »oficialment» com a light, però això no sempre es compleix.

El terme light significa "lleuger" i gairebé tots els aliments tenen la seva versió light o lleugera

Com s'aconsegueix aquesta reducció calòrica? Disminuint o substituint generalment els hidrats de carboni (substitueixen els sucres per edulcorants com el sorbitol, manitol, sacarina, aspartam etc) i els greixos (s'ocupen substituts de les mateixes. Per això, és clar (encara que per a algunes empreses no tan clar)

Són saludables?

Si et donen a triar entre un aliment, i el mateix amb bastants menys calories, no t'ho penses veritat? Però, i si et dic que no sempre la reducció és tan significativa com et fan creure? I si et dic que de vegades més val dolent conegut que bo per conèixer? Des de ja et dic, quan fan la versió light d'algun aliment, una cosa dolenta amaga l'original, i el reduït tampoc serà en molts casos el mos més saludable possible.

Encara així, en dietes aprimadores, els aliments light poden ajudar a controlar les calories, però normalment compten amb massa additius per suplir les carències de greixos o sucres i això no es pot considerar aliment saludable.

En general no es pot dir que el consum de lights sigui ni bo ni dolent; simplement cal tenir cura del que es menja, llegir les etiquetes amb atenció i, per descomptat, en la mesura possible, donar prioritat als productes naturals.

Conclusions

En definitiva, si vols reduir les calories de la teva dieta comprar productes light no serà la millor solució. El més racional serà elegir aliments naturals, el menys processats possible, formes de cuinat més sanes (a la planxa, rostits, bullits, a la papillota) i deixar-ne de banda altres que no ho són tant (fregit, arrebossat i arrebossat)

A l'hora d'elegir productes light, no et deixis portar per la qual cosa t'embenen a la cara anterior, fixat en les etiquetes, investiga, analitza, dedica'l els minuts que necessitis, probablement trobis un producte light que val la pena. Fes la prova amb els quètxups i maioneses, veuràs autèntiques barbaritats i moltes diferències entre els productes, però és una molt bona manera de practicar :)

A més, recorda, molts dels aliments light, per molt reduïts que estiguin, continuaran tenint alts valors de sucre o greixos saturats, com és el cas de la brioixeria o molts cereals d'esmorzar.