Les dietes baixes en carbohidrats es relacionen amb diversos beneficis molt importants per a la salut. Són particularment efectius per reduir la fam i ajudar a perdre pes.

També s'han associat amb una disminució de la pressió arterial i els nivells de colesterol LDL (dolent), així com amb un augment del colesterol HDL (bo). A més, les dietes baixes en carbohidrats milloren el control del sucre a la sang en persones amb diabetis tipus 2.

Generalment, les dietes baixes en carbohidrats aporten menys de 130 grams de carbohidrats per dia, mentre que les dietes molt baixes en carbohidrats solen tenir entre 20 i 50 grams per dia.

Tanmateix, algunes dietes molt baixes en carbohidrats poden ser baixes en fibra, un nutrient que és important per a la salut digestiva, cardíaca i intestinal. Afortunadament, si segueixes una dieta baixa en carbohidrats i et preocupa el teu consum de fibra, hi ha diversos aliments saborosos que són baixos en carbohidrats i rics en fibra. En veurem alguns dels més importants.

  • Llavors de lli

Les llavors de lli són petites llavors oleaginoses atapeïdes de nutrients. En concret, són bones fonts d'àcids grassos omega 3, fibra i antioxidants. També són baixos en carbohidrats nets digeribles, que són els grams totals de carbohidrats menys els grams de fibra.

En particular, les llavors de lli tenen una proporció més baixa d'omega 6 a omega 3 que la majoria de les altres llavors oleaginoses. Això és important, ja que aquesta proporció s'associa amb un risc reduït de diverses malalties cròniques.

  • Llavors de xia

Encara que d'una mida molt petita, les llavors de xia són riques en diversos nutrients. A més de tenir un alt contingut de fibra, proteïnes i diverses vitamines i minerals, les llavors de xia són una de les fonts vegetals d'àcids grassos omega 3 més conegudes.

Absorbeixen bé els líquids, convertint-se en un gel que es pot utilitzar com a substitut de l'ou vegà o com a espessidor per a salses i gelees.

  • Alvocat

Amb un alt contingut de greixos saludables, els alvocats tenen una textura mantegosa única. Tècnicament, són una fruita encara que se solen consumir com a verdura i es poden afegir a una gran varietat de plats. A més de ser rics en greixos monoinsaturats, els alvocats són una bona font de fibra, àcid fòlic, potassi i vitamines K i C.

  • Ametlles

Les ametlles són excel·lents per picar, molt nutritives i riques en greixos saludables, antioxidants i vitamines i minerals essencials, com la vitamina E, el manganès i el magnesi.

Com també són una bona font de fibra i proteïnes, les ametlles poden ajudar a augmentar la sensació de sacietat i ajudar a perdre pes.

  • Mores

Dolces i àcides, les mores són una deliciosa fruita d'estiu. També són increïblement nutritives; tant que amb només una tassa de mores aconsegueixes més del 30% del valor diari de vitamina C.

Aquestes baies es troben entre les fruites més riques en antioxidants. La ingesta regular s'ha associat amb un risc reduït d'inflamació crònica, malalties cardíaques i certes formes de càncer.

Mores / Pixabay
  • Gerds

Una altra fruita d'estiu dolça, però àcida, els gerds es gaudeixen millor poc després de comprar-les. Baixes en calories, també són sorprenentment riques en diverses vitamines i minerals essencials. De fet, només una tassa de gerds en proporciona més del 50% del valor diari de vitamina C i el 41% del de manganès.

Igual com les mores, els gerds són rics en antioxidants que protegeixen contra malalties.

  • Pistatxos

Els humans portem menjant pistatxos la barbaritat de 8.000 anys. Encara que tècnicament és una fruita, els pistatxos s'utilitzen culinàriament com un fruit sec.

Nutricionalment, tenen un alt contingut de greixos saludables i vitamina B6, una vitamina essencial que ajuda a regular el sucre a la sang i la formació d'hemoglobina.