La dieta té un efecte directe sobre les funcions cognitives del cervell. Una bona alimentació permet el correcte funcionament del cervell i certs aliments afecten la memòria, l'estat d'ànim i augmenten el risc de patir demència. Tenint en compte que, segons l'OMS, la demència afectarà més de 65 milions de persones a tot el món per a 2030, és important prendre precaucions i cuidar la dieta, desterrant aliments com els següents.

Begudes ensucrades

Refrescos, begudes esportives, begudes energètiques i sucs industrials... qualssevol d'ells, a més de provocar obesitat, diabetis tipus 2 i malalties cardíaques, també tenen un efecte negatiu al cervell i poden augmentar el risc de patir Alzheimer. Els estudis han demostrat que una ingesta alta de fructosa (que contenen aquestes begudes) provoca resistència a la insulina al cervell, així com una reducció en la funció cerebral, la memòria, l'aprenentatge i la formació de neurones cerebrals.

Farina i sucre blancs

Els carbohidrats d'absorció ràpida, com els sucres i els cereals altament processats, com la farina blanca, tenen un alt índex glucèmic i el cos els digereix ràpidament, la qual cosa provoca un augment en els nivells d'insulina i sucre a la sang. La investigació ha demostrat que un sol menjar amb una càrrega glucèmica alta pot afectar la memòria tant en nens com en adults, com demostra aquest estudi dut a terme a Austràlia.

Pastes i galetes

Els greixos trans són un tipus de greix no saturat que té un efecte perjudicial en la salut del cervell. Estudis com aquest de l'Escola de Medicina de Washington han demostrat que quan les persones consumin quantitats més altes de greixos trans, tendeixen a tenir un risc més gran de malaltia d'Alzheimer, pitjor memòria, menor volum cerebral i deteriorament cognitiu.

Croisants / Unsplash
Croissants / Unsplash

Patates fregides i crispetes de blat de moro

Els aliments altament processats com les patates fregides o les crispetes de blat de moro tendeixen a tenir un alt contingut de sucre, greixos afegits i sal. Són aliments alts en calories i baixos en nutrients. Són exactament el tipus d'aliments que causen augment de pes, la qual cosa pot tenir un efecte negatiu en la salut del teu cervell.

Aquest estudi realitzat a Holanda va demostrar que l'augment de greix al voltant dels òrgans, o greix visceral, està associat amb dany al teixit cerebral.

Aspartam

L'aspartam és un edulcorant artificial utilitzat a molts productes sense sucre. Està compost per fenilalanina, metanol i àcid aspàrtic. La fenilalanina pot travessar la barrera hematoencefàlica i interrompre la producció de neurotransmissors. A més, l'aspartam és un estressor químic i pot augmentar la vulnerabilitat del cervell a l'estrès oxidatiu, com recull aquest estudi publicat a Nature.