S'apropa el Nadal i amb ell les postres, els dolços i, per descomptat, el sucre que ens ve tant de gust però que en general ens convé poc. I és que a mesura que restem setmanes perquè arribi el Nadal, anem pensant en alguns dolços per fer als nostres éssers estimats. És per això que, amb temps, veurem alguns aliments que poden fer la funció del sucre i no ser perjudicials.
Existeixen alternatives saludables al sucre
Vivim en una societat que associa els bons moments, les festes i les celebracions al sucre. Però ens oblidem que és un dels nostres enemics més grans. El sucre refinat està actualment a tot arreu (no només als dolços). Ho trobem als sucs artificials, les begudes amb gas, en els cereals, al pa industrial, al quètxup i la mostassa i fins i tot als brous de verdures...
I per què hem de fugir del sucre?
1. Debilita el sistema immunològic – El sucre roba la Vitamina C que necessiten els glòbuls blancs per combatre virus i bacteris. Si el consumim en excés estem debilitant les nostres defenses.
2. Ens fa engreixar – El sucre s'absorbeix ràpidament en forma de glucosa i aporta energia immediatament. Si aquesta no es consumeixi en el moment, el cos l'emmagatzema transformant-la en greix.
3. Accelera l'envelliment – L'excés de glucosa és molt dolent per a l'organisme i una de les seves conseqüències està directament relacionada amb la producció del col·lagen. Més sucre significa que amb els anys la pell va perdent elasticitat i es torna flàcida i vulnerable.
4. Destrueix la flora intestinal – Un elevat consum de sucre augmenta els fongs i paràsits que tenim en l'organisme. A més, provoca flatulència i diarrea.
5. L'addictiu – El nostre cervell reacciona al sucre de la mateixa forma que a l'alcohol. És addictiu perquè allibera dopamina en grans quantitats.
De la mateixa forma que ni tot el que té sucre no és dolç, tampoc tot el que és dolç no té sucre refinat. Això significa que, encara que hàgim tret el sucre de les nostres vides, si en algun moment volem donar-nos un caprici existeixen alternatives:
El Sucre de Coco – És bona i nutritiva alternativa al sucre blanc i a l'edulcorant artificial.
Fruita – La fruita és una bona opció per endolcir postres. El plàtan, la pera o fins i tot la taronja ens donen un sabor dolç i no fan malbé el nostre cos. Però compte, perquè fins i tot la fruita dolça ha de ser consumida en moderació.
Fruita seca – Moltes vegades només afegint un topping de llavors i fruita seca, ja aconseguim el toc dolç que necessitem per a un menjar o postres.
Les alternatives al sucre són una bona opció per al període de transició entre el sucre i l'alimentació sana o per a situacions especials però tingues sempre en compte que el sucre (encara que sigui sa) s'ha de consumir amb moderació. Intenta acostumar el teu paladar a un altre tipus de sabors: el teu organisme t'ho agrairà!