L'anacard o també anomenat acajú, merey, nou de l'índia, marañón, caguil o nou de cajú, és un arbre fruiter pertanyent a la família de les Anacardiaceaes. És originari de l'Amazones principalment del Brasil i distribuïda en gairebé tota Amèrica, es pot trobar en països europeus com Espanya.

L'anacard és un arbre perenne de mitjana altura, algunes vegades arriba a assolir els 12 metres de longitud i pot viure fins a 30 anys. El fruit de l'anacard té la peculiaritat de constar de dues parts comestibles. La primera és un fruit fals fresc que subjecta al fruit veritable i el segon és la nou o fruit sec que és el de més consum.

Un fruit sec molt utilitzat en cuina

És denominat fruit sec per la poca quantitat d'aigua que conté. La seva comercialització és abundant pel seu ric sabor i grans propietats nutricionals, s'utilitza molt a la cuina. I si l'utilitzem tant a la cuina, quins beneficis ens aporta a nivell nutricional? Doncs bé, per als més interessats hem de recopilar alguns dels principals beneficis que ens aporta l'anacard en el nostre dia a dia:

Els anacards contenen moltes propietats

  • Ric en vitamines i minerals tals com el potassi, seleni, fòsfor, sodi, ferro, magnesi, àcid fòlic, vitamines E, A, B1, B2 i B3.
  • És lliure de colesterol i posseeix abundants hidrats de carboni, amb la qual cosa ingerir-los abans de fer esport ens donarà un plus d'energia.
  • Pel seu contingut de greixos insaturats com a àcid oleic i linoleic, és un molt bon aliat per baixar el colesterol, millora el sistema nerviós i cardiovascular.
  • Els anacards són font de proteïna vegetal.
  • És un gran antioxidant gràcies al seu contingut de seleni, amb tot el que això comporta de positiu.
  • És ric en magnesi, mineral important que ajuda el nostre organisme a absorbir el calci més fàcilment.
  • El seu contingut de vitamines B1 ajuda a controlar episodis de depressió, és recomanable per a les dones embarassades i períodes de lactància que pateixen pèrdua d'aquesta vitamina.
  • Augmenta el sistema immunitari i les defenses del nostre organisme, protegint-nos de l'atac de malalties.

Una gran quantitat de beneficis que ens empènyer al seu consum, encara que sempre hem de tenir en compte algunes precaucions, com les següents:

  • No ha de ser consumit per nens petits o menors de 3 anys.
  • S'ha de consumir la llavor sense la closca, ja que aquesta resulta ser tòxica.
  • El consum en excés pot causar malalties intestinals.

Un fruit sec interessant a molts nivells pel seu sabor i els seus nutrients, ideal per a qui es vulgui cuidar i per a esportistes.