Durant els últims dies ens estem interessant per conèixer una mica més algunes fruites tropicals, que cada vegada estem consumint més a Espanya, especialment per les seves propietats.
Propietats de la Guaiaba i beneficis per a la salut
- D'entre les propietats de la guaiaba, podem destacar que té una gran quantitat d'antioxidants i més vitamines que la majoria dels cítrics.
- És una de les fruites amb més poder antioxidant que hi ha, la qual cosa la fa ideal per prevenir diferents tipus de càncer. Per exemple, conté un antioxidant anomenat licopè molt beneficiós en la prevenció del càncer de pròstata.
- La gran quantitat de Vitamina C i el seu poder antioxidant, ajuda a millorar i protegir la defensa natural de la pell.
Antioxidants i vitamines entre les propietats més destacades
Més propietats de la guaiaba
- Les guaiabes contenen importants nivells de pectina, per la qual cosa el seu consum redueix significativament els nivells de triglicèrids i colesterol. La fibra dietètica que conté, afavoreix el trànsit intestinal i millora la salut digestiva.
- La guaiaba també és rica en potassi pel que es recomana en persones amb retenció de líquids. Si precisament tens retenció de líquids, en aquest article t'expliquem algunes plantes que et poden ajudar.
- Una altra de les peculiaritats de la guaiaba són els seus efectes beneficiosos en la lluita contra la diabetis. Redueix els nivells de sucre en sang i posseeix un índex glucèmic (IG) sota.
Com conservar i madurar la Guaiaba?
La guaiaba madura en quatre o cinc dies a temperatura ambient. La seva pell passa de verda i dura al tacte a groga i tova a mesura que madura. Sabrem que està en el seu punt òptim quan la pell torni a groga amb taques fosques i cedeixi a la pressió dels dits, sense estrènyer excessivament.
Una vegada que comença a madurar podem guardar-la al frigorífic durant tres o quatre dies més. La seva sensible pell pot enlletgir-se però la seva polpa romandrà intacta.
També podem picar trossos de guaiaba i guardar-los al congelador en bosses hermètiques, per descongelar i gaudir en un altre moment. La podrem barrejar en un iogurt, fer algun batut... diferents usos si congelem la guaiaba, una altra opció molt interessant.
Com preparar i menjar la Guaiaba?
La millor manera per menjar la guaiaba i aprofitar tots els seus nutrients és en fresc. Posseeix llavors a l'interior de la seva polpa que s'ingereixen. L'ideal és consumir-la sola, sense barrejar amb altres fruites que puguin alterar els seus òptims nivells de sucre.
Una opció molt saludable és beure infusions a partir de les fulles de la guaiaba. Bullim en aigua els fulls i quan estigui tebi o fred estarà a punt per beure.