Els cereals són un pilar bàsic en una dieta equilibrada i presos de la manera més natural possible aporten hidrats de carboni complexos d'absorció lenta i de bona qualitat. Concretament l'arròs representa el 20% de l'aliment que consumeix la població mundial, i en alguns països asiàtics arriba a assolir un percentatge fins i tot del 70 %, per la qual cosa som davant d'un cereal de gran importància en la nostra alimentació.
En l'actualitat podem trobar moltes variants d'arròs encara que principalment són dues les més conegudes i consumides: l'arròs blanc i l'arròs integral. Són molts els especialistes en nutrició que afirmen que per dur a terme una alimentació saludable és necessari prendre els aliments en la seva forma més natural possible i és en aquest punt on l'arròs integral destaca.
Composició nutricional de l'arròs integral
L'arròs integral aporta principalment hidrats de carboni, aquests constitueixen el 77,4 % de la seva composició, encara que també té proteïnes (7,5 %) i greixos (1,9%). El contingut en greixos que té l'arròs integral és inferior a la majoria de cereals, per la qual cosa podem intuir que serà un aliment molt recomanat quan es necessita perdre pes.
Un altre aspecte important és la presència de fibra, ja que conté 1,9 grams per cada 100 grams d'aliment, aproximadament 5 vegades més en comparació amb l'arròs blanc. L'arròs integral no té gluten ni colesterol i la seva composició en vitamines i minerals resulta extraordinària i diversa ja que conté els següents micronutrients:
- Provitamina A
- Vitamina B1, B2, B3, B5, B6 i B9
- Sodi
- Potassi
- Hierro
- Calci
- Fòsfor
L'arròs integral té un valor calòric de 111 calories per cada 100 grams d'aliment cuit.
L'arròs integral aporta principalment hidrats de carboni
L'arròs integral per al sobrepès i la diabetis
Quan es pateix una malaltia com la diabetis o bé quan es vol perdre pes, l'arròs integral és un aliment molt adequat ja que ofereix els següents beneficis:
- Si bé l'aportació calòrica de l'arròs blanc i integral és similar, l'arròs integral engreixa menys perquè conté més fibra i s'absorbeix més lentament.
- A causa del contingut de fibra es tracta d'un aliment que sadolla més que els cereals refinats i que per tant és útil per millorar el control de la gana.
- Conté una alta proporció de potassi i baixos nivells de sodi, per la qual cosa ajuda a eliminar líquids i a drenar l'organisme més fàcilment.
- L'índex glucèmic de l'arròs integral és menor al de l'arròs blanc, pel que ajuda a mantenir més estables els nivells de glucosa en sang.