Beneficis per a la teva ment

És coneguda la capacitat estimulant del cafè, però pocs saben com aconsegueix realment aquest efecte al nostre cervell.

Cada moment que passes despert les teves neurones estan disparant-se. Aquesta activitat neuronal produeix adenosina com a resultat. L'adenosina juga un paper important en diversos processos metabòlics. De fet, és part de la nostra unitat bàsica d'energia, el ATP o adenosina trifosfat.

Cada moment que passes despert les teves neurones estan disparant-se

El cervell té receptors d'adenosina, que monitoren amb atenció el nivell acumulat, enviant senyals de cansament o son quan l'adenosina supera cert llindar (no vol que treballis massa).

La cafeïna, aquí és la gràcia, té una estructura molecular similar a l'adenosina, fent que sigui també captada pels receptors del nostre cervell, però sense activar-los. Això inhibeix parcialment els senyals de cansament, i permet que es distingeixin lliurement els estimulants naturals del cervell, com la dopamina o el glutamat.

És a dir, més que un estimulant directe (com poden ser les amfetamines), el que fa la cafeïna és inhibir els sensors de cansament, però mai no et donarà una 'pujada' més enllà del que els teus propis estimulants naturals puguin oferir. O dit d'una altra manera, més que prémer l'accelerador del nostre cervell, el que fa realment el cafè és reduir el seu fre intern.

Cafe
Cafè

Una metaanàlisi de 23 estudis sobre el tema demostra millores cognitives, en indicadors com velocitat de reacció, memòria, fatiga mental...

Podríem pensar que aquestes millores a curt termini poden posar en perill la salut mental futura per una excessiva estimulació. Tanmateix, molts estudis atorguen al cafè un paper neuroprotector i antiepilèptic, i també sembla que aquesta activació extra del cervell redueix el risc de malalties neurodegeneratives com Parkinson o Alzheimer.

Beneficis per al teu cos

Els beneficis populars que s'associen al cafè són innombrables. Des de reducció de les càries fins a millores en la digestió; però centrant-nos en els que compten amb bon suport científic, destacaria els següents:

  • Reducció del risc de molts tipus de càncer, especialment fetge, còlon i pròstata.
  • Reducció de la probabilitat de diabetis tipus II
  • Ajuda a prevenir malalties hepàtiques. Múltiples estudis associen el cafè (però no altres begudes cafeinades) amb menor risc de cirrosi i fetge gras
  • Menor mortalitat per qualsevol causa.
  • El cafè, a part de la cafeïna, té centenars de compostos bioactius, entre ells una quantitat respectable de vitamines, minerals i especialment, polifenols. De fet, alguns estudis indiquen que el cafè representa la font principal d'antioxidants per a moltes persones, per davant de fruites i verdures; no necessàriament el que jo recomano, però és una dada interessant.

Per tant, algunes de les contraindicacions del cafè estan lligades realment a la cafeïna i no al cafè per si mateix. Prendre descafeïnat de tant en tant és una bona alternativa, però analitzem en qualsevol cas alguns dels riscos legítims.