El comí és un condiment que s'afegeix a guisats i salses com el curri, però, a més, és una planta medicinal que facilita la digestió i ajuda a evitar els gasos, a baixar els triglicèrids o a aprimar-se, entre altres aplicacions.
Molts usos que segur que et sorprendran
Entre els avantatges que proporciona el consum de comí per a la salut del nostre organisme, podem enumerar els següents:
- Es presenta com un bon remei per estimular la gana, en activar la formació de sucs gàstrics. És ideal per tornar les ganes de menjar a persones convalescents, joves afectades d'anorèxia lleu o incipient, persones grans, individus afectats de depressió lleu amb inapetència, etcètera.
- Suposa un remei tradicional per alleujar les digestions pesades, els espasmes gastrointestinals, diarrees i còlics.
- Prevé la formació de gasos i la inflor abdominal, combat l'aerofàgia o flatulències i meteorismes i és també eficaç contra el mal sabor de boca i l'halitosi o mal alè. Es recomana per acompanyar els plats potencialment flatulents com els calçots, els llegums, els guisats molt especiats, estofats, etcètera.
- Se li atribueix un lleuger efecte hipoglucemiant, útil com a suport per al tractament de la diabetis del tipus II, acompanyant una dieta i una medicació adequades. Existeixen alguns assajos clínics que parlen de l'eficàcia dels extractes de comí en combinació amb medicació antidiabètica per reduir els nivells de sucre en plasma.
- És també un remei tradicional per afavorir l'eliminació de paràsits intestinals, en el qual se sol associar a altres herbes amb què es complementa, com l'artemisa, la santolina, l'absenta i l'orenga.
- Extractes de comí s'han assajat amb èxit per afavorir la pèrdua de pes corporal i per reduir els nivells de triglicèrids i de colesterol a la sang, la qual cosa contribueix a allunyar els riscos d'accident vascular. Un assaig clínic a doble cec amb placebo, d'una banda, i amb dosis altes d'extracte de comí en combinació amb suc de llima, de l'altra, en tractaments de vuit setmanes, va mostrar resultats positius d'aquest últim per reduir el pes i abaixar els nivells de triglicèrids i de colesterol LDL.
- S'indica igualment com a remei de suport per potenciar els tractaments dietètics d'aprimament. Presenta un efecte tònic i depuratiu sobre el metabolisme, estimula la pèrdua de líquids i de toxines per l'orina. Combat la retenció de líquids i el sobrepès.
- Se li atribueix la capacitat d'augmentar la producció de llet per part de la mare lactant, encara que es tracta d'un remei tradicional, que no compta amb evidència científica.
- En ús tòpic, l'oli essencial o la decocció en compreses, s'aplica sobre zones amb dolors musculars per alleujar la tensió i els espasmes.