El comí és un condiment que s'afegeix a guisats i salses com el curri, però, a més, és una planta medicinal que facilita la digestió i ajuda a evitar els gasos, a baixar els triglicèrids o a aprimar-se, entre altres aplicacions.

Molts usos que segur que et sorprendran

Comí

Entre els avantatges que proporciona el consum de comí per a la salut del nostre organisme, podem enumerar els següents:

  1. Es presenta com un bon remei per estimular la gana, en activar la formació de sucs gàstrics. És ideal per tornar les ganes de menjar a persones convalescents, joves afectades d'anorèxia lleu o incipient, persones grans, individus afectats de depressió lleu amb inapetència, etcètera.
  2. Suposa un remei tradicional per alleujar les digestions pesades, els espasmes gastrointestinals, diarrees i còlics.
  3. Prevé la formació de gasos i la inflor abdominal, combat l'aerofàgia o flatulències i meteorismes i és també eficaç contra el mal sabor de boca i l'halitosi o mal alè. Es recomana per acompanyar els plats potencialment flatulents com els calçots, els llegums, els guisats molt especiats, estofats, etcètera.
  4. Se li atribueix un lleuger efecte hipoglucemiant, útil com a suport per al tractament de la diabetis del tipus II, acompanyant una dieta i una medicació adequades. Existeixen alguns assajos clínics que parlen de l'eficàcia dels extractes de comí en combinació amb medicació antidiabètica per reduir els nivells de sucre en plasma.
  5. És també un remei tradicional per afavorir l'eliminació de paràsits intestinals, en el qual se sol associar a altres herbes amb què es complementa, com l'artemisa, la santolina, l'absenta i l'orenga.
  6. Extractes de comí s'han assajat amb èxit per afavorir la pèrdua de pes corporal i per reduir els nivells de triglicèrids i de colesterol a la sang, la qual cosa contribueix a allunyar els riscos d'accident vascular. Un assaig clínic a doble cec amb placebo, d'una banda, i amb dosis altes d'extracte de comí en combinació amb suc de llima, de l'altra, en tractaments de vuit setmanes, va mostrar resultats positius d'aquest últim per reduir el pes i abaixar els nivells de triglicèrids i de colesterol LDL.
  7. S'indica igualment com a remei de suport per potenciar els tractaments dietètics d'aprimament. Presenta un efecte tònic i depuratiu sobre el metabolisme, estimula la pèrdua de líquids i de toxines per l'orina. Combat la retenció de líquids i el sobrepès.
  8. Se li atribueix la capacitat d'augmentar la producció de llet per part de la mare lactant, encara que es tracta d'un remei tradicional, que no compta amb evidència científica.
  9. En ús tòpic, l'oli essencial o la decocció en compreses, s'aplica sobre zones amb dolors musculars per alleujar la tensió i els espasmes.