El gerd és el fruit de la gerdera o rubus idaeus, és un arbust d'entre 40 i 60 centímetres d'alt, una mata vivaç que floreix i fructifica al segon any de vida. Té uns fulls rugosos color verd intens d'entre 5 i 8 centímetres i flors blanques i petites. Els silvestres creixen en llocs pedregosos i muntanyosos, amb terreny granític, però també es conreen, donant lloc a fruits més grans i amb més suc, encara que menys saborosos.

Una fruita que té el seu origen a Europa

És una fruita originària d'Europa, petita i arrodonida, de pell vellutada i color vermell o groguenc, el millor moment de la qual és a l'estiu, sobretot a finals. Està composta per nombroses drupes petites que contenen, cada una d'elles, una llavor o llavor. La seva polpa és molt aromàtica i el sabor és agredolç i deliciós, per la qual cosa es pot menjar fresca i crua, també congelada o fer amb ella melmelades, sucs, gelees, licors, etc.

Propietats dels gerds

• Gran poder antioxidant: Són molt riques en vitamina C i bioflavonoides, substàncies antioxidants que neutralitzen la influència negativa dels radicals lliures en el nostre organisme. Els gerds ens ajuden a desintoxicar-nos, prevé l'envelliment prematur i l'aparició de malalties degeneratives, com el càncer.

• Genials per augmentar les defenses: Aquesta vitamina C, unida a la vitamina A que conté, ajuden a incrementar les nostres defenses i millorar el nostre sistema immune, prevenint infeccions oportunistes típiques dels canvis d'estació o en èpoques d'estrès i més debilitat.

Gerds
Gerds

• Milloren el sistema circulatori: A més, la vitamina C, combinada amb la rutina i l'antocianina (substància que li infereix aquest color vermell intens), millora el sistema circulatori, disminueix la hipertensió i prevé malalties cardiovasculars.

• Diürètiques i amb molta fibra: Contenen grans quantitats de potassi i magnesi, substàncies importants en l'equilibri híbrid del nostre cos. Ajuden a augmentar l'expulsió de l'orina, pel que redueix la retenció de líquids i és bona en el tractament de la cistitis. També són riques en fibra soluble, ideal per afavorir el trànsit intestinal.

• Vitamina A per a la vista: Els gerds contenen grans dosis de carotens que es transformen en vitamina A dins del nostre organisme, una vitamina que influeix de manera substancial en el sentit de la vista, ajudant-nos a prevenir la pèrdua de visió, cataractes, glaucomes, conjuntivitis, etc.

• Molt recomanables per a la diabetis: Encara que es tracta d'una fruita amb alt contingut en sucres (10g. per cada 100g. de fruita), també té un elevat contingut en components antidiabètics que ajuden el nostre organisme a reduir els nivells de glucosa en sang: fibra, magnesi, rutina, pectina, àcid ascòrbic, quercitina i altres sucres d'absorció lenta.

• Ungles, pell i cabell perfectes: El seu alt contingut en vitamina B7, més coneguda com a biotina, a més d'influir positivament en la metabolització de les proteïnes, hidrats de carboni i greixos, ajuda a utilitzar l'àcid fòlic de forma correcta i intervé en la salut de la les ungles, la pell i el cabell.

• Àcid fòlic natural per a embarassades: Els gerds són rics en àcid fòlic o vitamina B9, molt necessari per produir proteïnes i formar noves cèl·lules, per la qual cosa el seu consum pot ajudar a evitar problemes de malformació o creixement incorrecte del fetus.