La soja o soya (Glycine max) és un llegum d'origen asiàtic i des del segle XX s'ha anat estenent el seu consum per tot el món. Actualment, podem trobar gran varietat d'aliments que inclouen entre els seus ingredients la soja, destacant les variants de soja en iogurts, llet, salsitxes, hamburgueses, gelats, sucs, embotits, galetes, etc.

Això és a causa que el consumidor demanda aquests productes ja que els considera més sans i creu que en incloure'ls en la seva dieta obtindrà beneficis, però això no sempre és així. Convé recordar que cal buscar l'equilibri en la dieta i amb la soja moltes vegades ens trobem opinions extremes i enfrontades.

Els asiàtics només consumeixen productes de soja en petites quantitats

Cal pensar en la persona i totes les seves variables (edat, sexe, tipus de dieta, malalties o síndromes que poden condicionar la seva vida o salut). I també dependrà de la varietat consumida, les quantitats ingerides i la resta d'aliments que componen la dieta.

Excepte en temps de fam, els asiàtics només consumeixen productes de soja en petites quantitats, com a condiments, i no para substituir a les carns o la llet.

A continuació et resumim quines són algunes de les principals propietats que ens aporta la llet de soya:

  • Rebaixa el colesterol LDL i augmenta el HDL: un estudi científic dut a terme per investigadors canadencs va constatar que el 70% de persones que consumien tres vasos de llet de soja van disminuir en un 10% el seu colesterol dolent (LDL), i van augmentar un 9% el seu colesterol bo (HDL).
  • Redueix els símptomes de la menopausa: diversos estudis científics duts a terme per experts americans i australians van constatar que les dones que consumien 40 grams de soja al dia tenia efectes beneficiosos en dones postmenopàusiques, disminuint el nombre d'acaloraments i augmentant la seva massa i densitat òssia
  • Prevé determinats tumors: la soja és rica en fitoestrògens, les quals semblen tenir una acció protectora davant determinats tumors de tipus homonodependent (com són el càncer de mama o pròstata).
  • Proteïnes d'alt valor biològic: la soja és rica en proteïnes d'alt valor biològic, la qual cosa significa que aporta tots els aminoàcids essencials. En concret, aporta més proteïnes que els ous, la llet i la carn, però sense contenir tant greix saturat.
  • Rica en lecitina: la lecitina exerceix una acció reguladora sobre el colesterol i els triglicèrids, a més de ser beneficiosa sobre l'envelliment i la memòria, regenerant les membranes cel·lulars i sent útil en la prevenció de la litiasi biliar.
Llet Soja

Diferents estudis científics han pogut constatar els efectes que en el nostre organisme té el consum regular de la beguda de soja, en especial quan ens trobem davant d'una beguda vegetal elaborada a partir de llavors o faves de soja transgèniques. Els principals efectes negatius te'ls resumim a continuació:

  • Efectes sobre les hormones: la soja aporta genisteina, una proteïna que causa alteracions del pàncrees i de la tiroide. Causa un augment de l'hormona tirotropina, causant goll difús, hipotiroïdisme i tiroïditis autoimmune aguda.
  • Efectes sobre la fertilitat: la genisteina i daidzeina són compostos genotòxics per a l'esperma. Altera el comportament sexual, disminueix els andrògens i el seu consum des de la infantesa pot causar pubertat precoç i anomalies congènites del tracte genital masculí.
  • Efectes en l'home: pel seu contingut en fitoestrògens causa retenció de líquids, inflor i desenvolupament de les mames (ginecomàstia).
  • Efectes en el sistema immunitari: la genisteina exerceix un efecte immunosupressor, produint alteracions atròfiques de l'estafa.
  • Efectes en el sistema nerviós: diferents estudis han constatat que grans consumidors de soja presenten un pobre acompliment cognitiu i un baix pes del cervell.