La pastanaga és l'hortalissa amb més betacarotè o provitamina A, la qual cosa la converteix en una gran aliada de la vista i de la salut de la pell i les mucoses.

Però a més aporta vitamines C i E, d'efecte antioxidant, així com vitamina B9 o àcid fòlic: una ració de 100 grams cobreix el 110% de la vitamina A necessària al dia, el 13% de la C, el 5% de l'E i el 10% de l'àcid fòlic.

 

PROPIETATS DE LA PASTANAGA

El seu valor energètic, molt baix, procedeix dels hidrats de carboni (5,2%) ja que el seu contingut en proteïnes i greixos és escàs.

És rica en fibra (3,4%), en minerals i oligoelements (ferro, potassi, iode, magnesi, níquel, sofre, zinc), àcid màlic, inositol, fitosterols i un oli essencial que li confereix la seva aroma i els seus efectes vermífugs contra els paràsits intestinals.

 

VALOR NUTRICIONAL DE LA PASTANAGA

CALORIES DE LA PASTANAGA

Quantes calories té una pastanaga? Una pastanaga mitjana (d'uns 60 g) aporta a penes unes 25 calories (105 kJ), per la qual cosa es tracta d'un aliment ideal per mantenir el pes.

Tallar uns bastons de pastanaga és una formidable opció com a pica-pica, ja que l'aportació calòrica és molt baixa. Cal tenir en compte també que la pastanaga pràcticament no aporta greixos (2 g per cada 100), i la major part d'ells són àcids grassos omega 6.

La pastanaga és una formidable opció com a pica-pica

 

VITAMINES I MINERALS DE LA PASTANAGA

En consumir pastanaga s'obtenen quantitats remarcables de les següents vitamines i minerals:

  • Vitamina A
  • Vitamina C
  • Vitamina K
  • Vitamina B1
  • Vitamina B3
  • Vitamina B6
  • Vitamina B9 (àcid fòlic)
  • Potassi
  • Calci
Pastanaga

BENEFICIS DE LA PASTANAGA

La pastanaga és un aliment tònic i remineralitzant. Té propietats alcalinitzants que afavoreixen un bon equilibri àcid-bàsic de l'organisme.

REGULA ELS TRASTORNS DIGESTIUS

Molts pensen que la pastanaga provoca restrenyiment, però no és cert. En realitat la pastanaga aporta una quantitat considerable de fibra (2,8 grams per cada 100 g). La confusió existeix perquè tradicionalment s'ha utilitzat per tractar la diarrea.

Encara que sembli contradictori, la pastanaga és útil tant en cas de diarrea com de restrenyiment pertinaç.

És sabut que en les gastroenteritis convé seguir una dieta astringent basada en arròs amb pastanaga, o fins i tot en aigua de bullir pastanagues.

D'altra banda, davant el restrenyiment crònic és útil prendre 250 ml de suc de pastanagues a què s'afegeixen 50 ml del d'espinac i unes gotes de llimona, que ajuda a regular i netejar el tracte intestinal. L'efecte es comprova en un o dos mesos.

Tanmateix, el benefici de la pastanaga és que ajuda a regular els trastorns intestinals, tant en cas de restrenyiment com de diarrea o fins i tot de flatulències. Així mateix, la pastanaga ajuda contra els trastorns digestius com la gastritis.

AJUDA A PULMONS, FETGE, OSSOS I PELL

La pastanaga resulta també beneficiosa per a les afeccions broncopulmonars cròniques en general.