Igual com l'all, la ceba i el ceballot, el porro o all porro s'engloba dins de la família de les Liliàcies. Allium ampeloprasum és el nom científic que s'utilitza per referir-se a aquesta hortalissa bulbosa, el cultiu de la qual data del tercer o quart mil·lenni aC Ha estat apreciat des de temps remots pel seu suau i aromàtic sabor i les seves propietats medicinals.

Podem consumir els porros tant crus com cuits. Ja sigui en amanides, guisats, potatges de verdura, purés, cremes, pastes de full o pastissos salats. Com es veu, és un clar exemple de versatilitat a l'hora de cuinar, ja que admet infinitat de preparacions i combinacions.

Podem consumir els porros tant crus com cuits

Sota en calories, un aliat per aprimar-se

El porro sol ser un 'must' en les dietes d'aprimament o pèrdua de pes, ja que presenta un baix contingut calòric i té propietats diürètiques. Aporta unes 40 calories per cada 100 grams, la qual cosa el converteix en un aliment idoni per mantenir els quilos a ratlla.

Produeix sensació de sacietat, contribuint així a reduir la ingesta d'aliments més energètics. Per tant, ajuda el control del pes. Augmenta el flux d'orina i afavoreix l'eliminació de líquids i substàncies de rebuig, sent útil en cas de sobrepès o obesitat.

Porros
Porros

Ric en vitamines i minerals

Majoritàriament, el porro conté aigua, una baixa quantitat d'hidrats de carboni i algunes vitamines i sals minerals. Destaca la presència de:

  • Folats i vitamines C i B6, en menor quantitat.
  • Potassi, magnesi, ferro i calci.

Ajuda a reduir el colesterol

Els vegetals, entre ells el porro, són rics en fibra dietètica, la qual ajuda a disminuir els nivells de colesterol i triglicèrids. Aquesta substància exerceix un paper rellevant en la prevenció de les malalties dels vasos sanguinis i el cor. S'ha comprovat que els compostos ensofrats del porro són capaços de bloquejar els radicals lliures que modifiquen l'anomenat colesterol 'dolent'. D'aquesta manera redueixen el risc d'accidents cardiovasculars i cerebrovasculars.

Més beneficis del porro

  • Quines altres virtuts saludables té el porro? Els ja esmentats compostos sulfurosos li confereixen propietats antibacterianes i fluidificants de la sang. Però no només millora la circulació sanguínia, sinó que a més facilita la digestió i estimula la gana.
  • El seu oli essencial aclareix les vies respiratòries i constitueix un bon expectorant. Per la qual cosa menjar porro cru resulta beneficiós en cas de refredats, faringitis, bronquitis i altres afeccions de l'aparell respiratori.
  • Gràcies al seu contingut en mucilags, el porro es considera útil per evitar o combatre el restrenyiment.
  • A part d'un gran poder laxant, té un efecte diürètic que ho fa recomanable per a les persones que pateixen hipertensió arterial, gota, oligúria, hiperuricèmia i malalties reumàtiques. Així mateix, pot ser d'ajuda en la prevenció de càlculs renals i el tractament de malalties del tracte urinari.