La pinya és una fruita tropical molt deliciosa i saludable. Té molts nutrients, antioxidants i altres elements com enzims que poden protegir contra la inflamació i les malalties. Avui dia la tenim als supermercats pràcticament tot l'any, encara que és amb l'arribada de la calor quan més es veu i ve més de gust.

Per això, a continuació veurem els principals beneficis que ofereix una fruita tan típica d'aquesta època.

  • Carregada de nutrients

Aquesta fruita és particularment rica en vitamina C i manganès. La vitamina C és essencial per a la salut immunològica, l'absorció de ferro i el creixement i desenvolupament, mentre que el manganès ofereix propietats antioxidants i ajuda en el creixement i el metabolisme.

Els antioxidants ajuden a prevenir l'oxidació al cos, la qual cosa pot ajudar a prevenir la inflamació que pot provocar càncer i altres malalties cròniques.

Les pinyes també contenen altres micronutrients, com coure, tiamina i vitamina B6, que són essencials, per a un metabolisme saludable.

  • Els seus antioxidants combaten malalties

Les pinyes no només són riques en nutrients, sinó que també són plenes d'antioxidants, molècules que ajuden al cos a evitar l'estrès oxidatiu. Aquest és causat per una gran quantitat de radicals lliures, molècules inestables que causen dany cel·lular sovint relacionat amb inflamació crònica, salut immunològica debilitada, malalties cardíaques, diabetis i certs tipus de càncer.

Les pinyes són especialment riques en antioxidants anomenats flavonoides i compostos fenòlics. A més, molts dels antioxidants de la pinya es consideren antioxidants lligats, la qual cosa significa que produeixen efectes més duradors.

Pinya / Pixabay
  • Ajuda a fer la digestió

Aquesta fruita conté un grup d'enzims digestius anomenats bromelina que poden facilitar la digestió de la carn. La bromelina funciona com una proteasa, que descompon les molècules de proteïna en els seus components bàsics, com els aminoàcids i els pèptids petits.

Una vegada que les molècules de proteïna es descomponen, l'intestí prim pot absorbir-les més fàcilment. Això és especialment útil per a les persones amb insuficiència pancreàtica, una condició en la qual el pàncrees no pot produir prou enzims digestius.

A més, les pinyes són una bona font de fibra, que ajuda la salut digestiva.

  • Augmenta la immunitat i redueix la inflamació

Les pinyes s'han utilitzat en la medicina tradicional durant segles. Contenen una àmplia varietat de vitamines, minerals i enzims com la bromelina que, en conjunt, poden millorar la immunitat i reduir la inflamació.

  • Pot alleujar els símptomes de l'artritis

L'artritis afecta gairebé un 20 % de la població adulta. Existeixen molts tipus d'artritis, però la majoria implica inflamació de les articulacions. Les propietats antiinflamatòries de la bromelina poden alleujar el dolor de les persones amb artritis inflamatòria.