Els números demostren que la bleda és un aliment supernutritiu: 200 g (una ració normal) aporten 38 calories (només el 2% del que es necessita al dia) i, tanmateix, cobreixen el 27% de les necessitats diàries de potassi, el 30% de calci, la meitat del ferro, gairebé la meitat del magnesi, el 100% de la vitamina C, el 25% de la vitamina E, dos terços de l'A, i fins i tot un 7-8% de proteïnes.
En comparació amb l'espinac, molt més apreciat, la bleda la supera en magnesi, provitamina A i àcid fòlic, i la iguala en vitamines B1 i B2.
La conclusió que es desprèn d'aquestes xifres és realment sorprenent, ja que la relació entre calories i nutrients ve a ser d'1 a 10, quan en altres aliments aquesta relació és inversa fins a arribar al 10 a 0 del sucre.
Els números demostren que la bleda és un aliment supernutritiu
Beneficis de les bledes
Els nostres avantpassats intuïen els grans beneficis de les bledes i la incloïen a molts guisats o la utilitzaven per acompanyar cereals i tubercles. Sens dubte, feien cas a les necessitats de l'organisme, regalant-li sabor, molts nutrients i evitant calories innecessàries.
Només cal esmentar, en contra seva, que conté una mica d'àcid oxàlic, per la qual cosa si s'és propens a formar càlculs renals s'ha de consumir amb moderació.
Els seus fulls, verds i brillants, contenen pigments amb virtuts antioxidants, la qual cosa unit a la seva riquesa en betacarotè i vitamina C ajuda a prevenir el càncer. Aquests són alguns dels principals beneficis de les bledes:
-
Combat l'anèmia. A causa del seu alt contingut en ferro, i també a la presència de coure, ajuda a tractar l'anèmia ferropènica. És interessant tenir en compte que aquest ferro serà millor absorbit gràcies a la vitamina C que ja té la bleda en abundància.
-
Reforça els ossos. Degut principalment a la seva riquesa en minerals es tracta d'un aliment reforçant. És una font excel·lent de calci, sobretot per a les persones que no consumeixen productes lactis.
-
Ajuda a aprimar-se. És un aliment imprescindible en els règims baixos en calories per perdre pes. La bleda satisfà la gana amb una escassíssima aportació calòrica (unes 20 kcal/100 g). De manera que bullides, ofegades o amanides amb oli i llimona, constitueixen un plat lleuger que pot formar part del sopar de qui desitgi aprimar-se.
-
Evita el restrenyiment. Convé als qui pateixen dificultats en el trànsit intestinal a causa de la seva riquesa en fibra i al seu poder emol·lient i suavitzant del tracte intestinal. Aquestes mateixes propietats digestives la fan recomanable en casos de gastritis i hemorroides. La decocció, a raó de 25 a 50 g per litre d'aigua, és útil contra el restrenyiment, les inflamacions de l'aparell urinari, les hemorroides i les dermatosis.