Fruites tropicals: fa dies que parlem d'algunes de les més consumides durant els mesos calorosos. Avui ens hem aturat en una de les que menys de coneixen a Espanya, però que també té propietats molt interessants per al nostre organisme, amb la qual cosa és positiu conèixer-la i provar-la: la carambola.

Les propietats de la carambola, no són només per a la salut. A la carambola se la coneix popularment com a 'fruita estrella'' ja que en practicar un tall de transversal apareix la forma d'una estrelleta, per la qual cosa s'utilitza molt per decorar plats, com amanides o macedònies de fruites.

Carambola
Carambola

És un fruit amb un altíssim contingut en aigua, que conté petites quantitats d'hidrats de carboni i menors de proteïnes i greixos, per la qual cosa té un baix valor calòric. En aquest cas, podem deduir que és una fruita ideal si el que busquem és aprimar.

Una fruita menys coneguda però també plena de propietats

Respecte als micronutrients destaca per ser rica en potassi, i tenir un contingut significatiu en vitamina C i vitamina A. Aquestes dues últimes vitamines també les podem trobar en una fruita com és el mango. En realitat, la quantitat diària de vitamina A i C que necessitem, la podem cobrir menjant un mango al dia. En pots saber més en aquest article.

Més propietats de la carambola

Aporta fibra, afavorint el trànsit intestinal, ajudant a prevenir el restrenyiment i el càncer colorectal. Si busquem nous aliments amb fibra, la carambola sens dubte és un aliat.

Han de prestar especial atenció els malalts renals, ja que el consum d'aquesta fruita s'ha relacionat amb una severa neurotoxicitat a causa del contingut en oxalats.

Com conservar i madurar la Carambola?

La carambola en l'arbre presenta un color verd, que es torna en groc a mesura que madura. A mesura que avança la seva maduració i s'apropa el seu punt òptim de consum, les puntes de l'estrella s'enfosqueixen i tornen marrons de textura gelatinosa, que podem tallar amb un ganivet.

Perquè la carambola maduri de forma natural l'hem de deixar a temperatura ambient, sense que li incideixi directament la llum del sol. Una vegada ha madurat les carambola, podem guardar-la a la nevera durant algunes setmanes, ja que resisteix amb facilitat les baixes temperatures.

Com preparar i menjar la Carambola?

La carambola es menja amb pell, i si l'aspecte de les cantonades no ens agrada, podem retallar-les amb un ganivet. Per la seva original forma d'estrella i toc refrescant, s'utilitza sovint com a fruita fresca en macedònies i amanides.

A causa del seu alt contingut d'aigua, podem incorporar-lo a batuts, cocktails i sucs.